Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Epididimita acuta

Epididimita acuta este cea mai frecventa infectie epididimara.

Semne si simptome

Debutul este semnalat de aparitia unei dureri la nivelul jumatatii scrotului in care se afla epididimul afectat, de intensitate rapid progresiva, ce iradiaza pana in flanc (regiunea cuprinsa intre coapsa si sold), insotita de febra 39-40 grade C, frisoane si scurgeri uretrale.

Jumatatea de scrot afectata creste in volum, tegumentul se depliseaza, prezentand semnele unei inflamatii acute, dublandu-si volumul in cateva ore.

Greutatea in a urina, durerea la urinare si urina tulbure insotesc restul simptomelor.

In stadiile mai avansate, cand procesul purulent s-a constituit, tegumentul se subtiaza, devine palid si uscat, iar abcesul (colectia de puroi) format se poate sparge spontan.

Complicatii

Abcesul epididimo-testicular cu distrugerea completa a testiculului este complicatia cea mai grava.

Mai putem intalni o complicatie evolutiva a infectiei acute: epididimita cronica - cu blocarea canalului deferent, care daca este prezenta la ambele epididime poate determina sterilitatea.

Tratament

Tratament antibiotic

Tratamentul antimicrobian de prima intentie va fi oral, cu un antibiotic din familia tetraciclinelor.

In formele severe de boala se va recurge la tratament injectabil cu un aminoglicozid (gentamicina, kanamicina), urmat de tratament chimioterapic oral pentru inca 7-10 zile.

Mai pot fi folosite si alte antibiotice, cum sunt: ampicilina, eritromicina sau cefalosporine.

In cazul epididimitelor cu transmitere nonsexuala tratamentul chimioterapic oral cu biseptol sau nitrofurantoin, duce la remisia fenomenelor inflamatorii.

Tratament antiinflamator

Tratamentul antiinflamator il va acompania pe cel antimicrobian.

Se va alege unul din urmatoarele produse: indometacin, fenilbutazona, diclofenac, de preferat sub forma, de supozitoare in 2-3 prize/zi.

Antialgicele si antipireticele injectabile sau orale se administreza in formele cu dureri continue si febra persistenta.

Masuri de tip general

Masurile de tip general constituie un aspect terapeutic important si constau in repaus la pat pentru 3-4 zile, cu suport pentru testicul, cu scopul de a evita tractiunea cordonului spermatic, evitarea statului in picioare prelungit, punga cu gheata local.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical vizeaza cazurile cu supuratie locala fistulizata fara tendinta la vindecare sub tratament antimicrobian, si consta in orhidectomie (extirparea testiculelor) de necesitate.

Prognostic

In marea majoritate a cazurilor, epididimitele au un prognostic favorabil.

Cand diagnosticul a fost prompt si tratamentul rapid instituit, epididimitele evolueaza spre vindecare completa fara complicatii. Dupa 10 zile simptomele dispar complet, iar dupa 3-4 saptamani epididimul are marimea si consistenta normale.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii