Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Cistita acuta simpla

Reprezinta inflamatia acuta, de cauza infectioasa, a mucoasei vezicii urinare cu evolutie in general benigna si autolimitata.

Afecteaza in special femeile (se apreciaza ca toate femeile au suferit pana la varsta de 40 ani cel putin un episod de cistita), raportul femei/barbati fiind de 100:1, in special datorita conditiilor anatomice - vecinatatea cu aria vaginala si lungimea redusa a uretrei, existenta ciclului menstrual si masajul uretral produs in timpul actului sexual, care favorizeaza colonizarea cu germeni a vezicii.

Semne si simptome

Sunt reprezentate de triada clasica: polakiurie, dureri la urinare si piurie, la care se mai pot adauga hematuria, disurie, usturimile la urinare si nevoia neaparata de a urina, dureri abdominale.

Cistita acuta banala evolueaza fara febra.
In cazul in care apare febra trebuie sa ne gandim la pericistita sau la pielonefrita acuta de reflux.

Diagnosticul paraclinic

Consta in examenul sedimentului urinar (leucociturie si urocultura) care va identifica agentul etiologic.

Examenul ecografic si radiologic se impune in cazul infectiilor recidivante.

Tratament

Tratamentul cuprinde:

  • antibioterapie cu antibiotice ce au eliminare preponderent urinara (fluoroquinolone, aminoglicozide, etc) active pe agentii etiologici specifici timp de 3-7 zile
  • antalgice si antiiflamatorii (Flamexin, Ketorolac) eventual antispastice
  • masuri generale - repaus fizic, cura de diureza, caldura locala, regim alimentar usor si alcalinizarea/acidifierea urinii (bicarbonat de sodiu 15g/zi si respectiv acid ascorbic 2-4g/zi)

Levofloxacin 1 tableta/zi timp de 3 zile este considerat ultima achizitie in domeniul antibioterapiei in aceste cazuri

Verificarea rezultatului tratamentului se face prin uroculturi care pot releva sterilizarea urinii, o recidiva sau o reinfectie.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii