Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Cancerul de vezica urinara

Diagnostic

Daca medicul suspecteaza existenta canceului de vezica urinara, el poate apela la diverse teste pentru a confirma diagnosticul.

Primul pas il reprezinta stabilirea unui istoric medical complet pentru a stabili existenta factorilor de risc. Apoi se va efectua un examen fizic riguros pentru a evalua toate semnele si simptomele prezente.

Analiza de laborator a urinii ajuta la excluderea prezentei unei infectii bacteriene, iar examinarea sa microscopica permite identificarea celulelor anormale sau canceroase.

Un alt test presupune introducerea unei solutii saline in vezica urinara, cu ajutorul unui cateter condus prin uretra in vezica. Solutia este apoi colectata si examinata microscopic pentru a descoperi prezenta celulelor canceroase.

De asemenea, se poate efectua o pielograma intravenoasa, investigatie ce consta din injectarea unei solutii de contrast in circulatia sanguina printr-o vena de la nivelul bratului. Solutia va ajunge la nivelul rinichilor de unde este excretata in urina, moment in care se realizeaza multiple radiografii. Testul evidentiaza radiologic rinichii, ureterele, vezica urinara si uretra, si eventualele anomalii existente la acet nivel.

Medicul poate utiliza si o procedura numita cistoscopie pentru a vizualiza interiorul vezicii urinare. Aceasta presupune introducerea unui tub subtire cu o sursa de lumina la capat prin uretra in vezica. Daca se observa mase tisulare suspecte, se poate recolta un fragment mic de tesut. Monstra este apoi examinata microscopic pentru a identifica celulele canceroase si tipul acestora.

Daca cancerul de vezica urinara a fost confirmat si exista dovezi care indica metastazarea sa in alte regiuni ale organismului, se pot efectua teste imagistice, precum radiografii, CT (computer tomografie), si IRM (imagistica prin rezonanta magnetica), pentru a determina originea organelor afectate.

In general, cancerul de vezica urinara tinde sa metastazeze la plamani, ficat si oase.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii