Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Balano-postita

Inflamatia straturilor superficiale ale glandului penian poarta numele de balanita, iar inflamatia preputului (pliul de piele mobil care acopera glandul) se numeste postita. In majoritatea situatiilor, ambele afectiuni sunt prezente simultan si poarta denumirea de balanopostita.

Pot fi intalnite la barbatii de orice varsta, de la nou nascuti pana la varstnici.

Cauze

Igiena locala precara este principala cauza a balanitelor si postitelor la barbati. Acumularea smegmei (secretie albicioasa a preputului) sub un preput care permite descoperirea glandului poate initia, intretine sau dezvolta procesul inflamator local caracteristic balanopostitelor.

Mai pot fi incriminati factori mecanici locali (traumatismele repetate, masturbatia) sau chimici (deodorante sub forma de pudre sau spray) cu un puternic efect iritativ.

Alte cauze ale balanitei si postitei sunt diabetul zaharat, precum si prezenta pentru lungi perioade de timp a sondei de drenaj vezical.

Semne si simptome

  • mancarime de intensitate variabila
  • durere locala, care mai tarziu se accentueaza provocand senzatia de arsura
  • prezenta unei secretii la inceput lichida si redusa cantitativ, care mai tarziu, devine abundente, cu aspect de puroi, urat mirositoare
  • umflarea preputului
  • bolnavul prezinta dificultati urinare
  • durere la urinare
  • febra
  • inflamarea ganglionilor din zona inghinala
  • erectie dureroasa si incomplete
  • act sexual imposibil de efectuat

Tratament

Toaleta locala riguroasa se impune ca un factor important pentru igienizarea zonei afectate si consta in decalotarea (descoperirea) repetata a glandului de 2-3 ori pe zi si spalarea blanda cu apa calda si sapun, urmata de recalotare.

In balanopostitele de inceput, aceste masuri pot determina regresia treptata a fenomenelor inflamatorii locale.

Alteori insa este necesara aplicarea locala de creme si unguente cu continut steroidian (efect antiinflamator) si antibiotic (Kanamicina, Neomicina).

Se vor evita aplicatiile locale de pudre uscate, care pot avea efect iritant, cu formarea de cruste si fisuri la nivelul glandului si preputului. In cazurile severe baile locale calde cu solutii antiseptice (hipermanganat de potasiu, decoct de musetel) vor ameliora congestia locala, vor igieniza zona afectata creand conditii pentru aplicarea unguentelor.
Bolnavii vor fi mentinuti in repaus, la pat, pentru 24-48 ore.

Pentru ameliorarea durerii, administrarea orala de antiinflamatorii nesteroidiene (aspirina) este, in general, suficienta.

Daca procesul inflamator se insoteste de febra, leucocitoza si de inflamarea ganglionilor din zona inghinala este indicata administrarea unui antibiotic cu spectru larg de actiune.

Se va evita contactul sexual, masturbatia, autoexaminarea frecventa, iar la bolnavii diabetici se impune o reevaluare clinica si biologica prompta, cu stabilirea unei scheme de tratament si regim alimentar corespunzatoare.

La purtatorii cronici de sonda uretrovezicala, mentinerea unei toalete locale ritmice este de mare importanta, mai ales la bolnavii imobilizati la pat.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii