Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Stomatita uremica

Stomatita uremica este o afectiune rara ce poate fi intalnita la pacientii cu insuficienta renala cronica sau acuta.

Cauza bolii nu este pe deplin cunoscuta. Dezvoltarea sa este legata de cresterea nivelurilor serice si salivare de uree. Leziunile apar de regula atunci cand nivelul seric al ureei depaseste valoarea de 30 mmol/l. La nivelul cavitatii bucale, urea este degradata de catre enzima ureaza, eliberandu-se amoniac care poate afecta mucoasa orala.

Semne si simptome

Sunt recunoscute 4 forme de stomatita uremica: ulcerativa, hemoragica, neulcerativa pseudomembranoasa, si hiperkeratozica. Ultimele doua forme se manifesta prin leziuni albicioase.

Forma neulcerativa pseudomembranoasa se caracterizeaza printr-un eritem difuz dureros acoperit de o pseudomembrana gri-albicioasa. Forma hiperkeratozica se prezinta sub forma unor leziuni hiperkeratozice albe dureroase multiple cu proiectii subtiri. Limba si planseul bucal sunt zonele cel mai frecvent afectate.

Xerostomia, respiratia urat mirositoare, gustul neplacut, si senzatia de arsura sunt de asemenea des intalnite.

Frecvent, se dezvolta complicatii precum candidoza, infectii virale si bacteriene.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe istoricul medical, pe semnele si simptomele prezente, si pe rezultatele analizelor de sange si urina.

Diagnosticul diferential se face cu candidoza, stomatita, leucoplachia paroasa, nevul alb spongios, si cu reactiile la medicamente.

Tratament

Leziunile orale diminua de regula dupa efectuarea dializei. De asemenea, se recomanda igiena orala riguroasa, folosirea apelor de gura si a salivei artificiale.

Medicamentele antivirale, antimicotice, si antimicrobiene sunt indicate doar daca sunt necesare.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii