Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Candidomicoza bucala (stomatita candidozica)

Candidomicoza bucala este cea mai frecventa candidomicoza, si se intalneste mai ales la sugari, datorita lipsei secretiei salivare care nu incepe decat la 2 luni dupa nastere.

La adult apare mai frecvent la pacientii diabetici, tuberculosi, casectici sau imunodeprimati (SIDA), si postterapeutic (dupa antibioterapie, corticoterapie, imunosupresoare).

Totodata, igiena defectuoasa a gurii, cariile si protezele dentare sunt factori favorizanti.

La sugari boala apare la cel putin 6-7 zile de la nastere, ca urmare a contactului cu vaginul mamei (care prezinta o candidomicoza genitala) sau dupa nastere, prin intermediul obiectelor contaminate (tetine, biberoane) sau prin contactul cu adultii bolnavi care ii ingrijesc.

Boala debuteaza frecvent sub forma unei inflamatii a limbii, caracterizata printr-o mucoasa linguala eritematoasa (rosietica), pe fondul careia se constituie, dupa 2-3 zile, depozite alb-galbui, cremoase, uneori grunjoase (ca "laptele batut"), bine delimitate.

Leziunile se localizeaza pe fata dorsala a limbii, unde au tendinta sa conflueze, luand aspectul unei membrane albicioase care imbraca limba in totalitate.

Uneori poate fi interesata intreaga mucoasa bucala: mucoasa jugala, gingivala, valul palatin, amigdalele, constituind stomatita candidozica; mai rar, in cazurile severe, se poate extinde la faringe sau esofag.

Depozitele albicioase, asemanatoare picaturilor de lapte batut, se detaseaza cu usurinta si lasa o mucoasa erodata si rosie, lucioasa.

Bolnavul acuza dureri locale, care ingreuneaza alimentatia, senzatie de arsura si gust metalic.

Netratata, boala se cronicizeaza, iar la sugari se poate extinde pe tractul digestiv sau respirator, putand provoca moarte prin asfixie (foarte rar). De asemenea, pot avea loc infectarea la distanta (mucoasa genitala, maini).

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii