Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tulburarile psihiatrice din post-partum

Perioada post-partum reprezinta o perioada cu risc crescut pentru aceste tulburari, indeosebi pentru cele afective care se situeaza pe un continuum de intensitate de la depresia usoara, la starile psihotice.

Factori de risc

  • antecedentele psihiatrice de boala afectiva (70-90% probabilitate de reaparitie a psihozelor post-partum). Femeile cu antecedente de depresie majora/boala afectiva bipolara risca in proportie de 30-50% sa faca o tulburare afectiva in post-partum, dupa cum un factor de risc demonstrat ramane si depresia din timpul sarcinii
  • istoric familial de boli psihice
  • absenta suportului social (familie dezorganizata, conflicte maritale, dificultati in ingrijirea nou-nascutului)
  • evenimente negative de viata in timpul sarcinii si dupa nastere

Forme clinice si evolutie

Depresia tranzitorie post-partum apare la 2-3 zile dupa nastere (depresia de ziua a 3-a -"third-day blue") la 50-80% din lauze si este considerata o modificare normala a post-partum-ului, daca nu depaseste in durata 2 saptamani. Consta in depresie usoara, labilitate afectiva, iritabilitate, plans nemotivat. Cand depaseste 2 saptamani, reprezinta debutul depresiei (majore) post-partum.

Depresia post-partum apare la 10-15% din lauze, debutul situandu-se la 60% dintre ele in primele 6 saptamani ale puerperiului. Aceasta perioada a debutului se situeaza in primele 4 saptamani de post-partum. Evolutia tabloului de depresie majora dureaza intre 3-14 luni.

Psihoza post-partum apare la 0,1-0,2% din femeile care au nascut, cu debut acut in primele 2-3 zile ale puerperiului, astfel incat constitute o urgenta psihiatrica datorita, in primul rand, faptului ca starea psihotica a pacientei poate pune in pericol viata nou-nascutului.

Simptomele pot fi dominate de o stare confuziva, halucinatii si pseudohalucinatii, delir de persecutie/vinovatie/relatie, etc, labilitate dispozitionala, agresivitate, tentative de sinucidere, irascibilitate, agitatie psiho-motorie.

Tratament

Farmacoterapia antidepresiva (fluoxetina, sertralina, venlafaxina-Efectin) va fi initiata cu prudenta de catre medicul psihiatru, in functie de severitatea simptomelor depresive, informatiilor existente despre eficienta raspunsului terapeutic la administrari anterioare ale antidepresivelor la aceeasi pacienta.

In cazul coexistentei mai multor factori de risc la o aceeasi femeie (antecedente de depresie majora recurenta sau depresie post-partum), se va evalua oportunitatea initierii profilactice, din timp, a tratamentului antidepresiv.
In acest context, tratamentul profilactic cu saruri de litiu poate fi util, cu conditia de a se suprima alaptarea la san. Litiul se poate acumula pana la nivele cu 50% mai mari decat la mame, in plasma copiilor alaptati cu lapte matern.

In depresia severa post-partum psihotica, se recomanda terapia electroconvulsivanta.

Tratamentul hormonal estrogenic poate fi benefic, alaturi de antidepresive. In toate cazurile, se va considera necesitatea intreruperii alaptarii la san prin consult interdisciplinar al obstetricianului, psihiatrului, endocrinologului.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii