Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tulburarea paranoida de personalitate

Se caracterizeaza pe neincrederea si suspiciozitatea fata de ceilalti, pana la a considera ca acestia sunt rauvoitori, vor sa-i pretudicieze, sa profite de ei.

Prevalent in populatia generala este de 0,5-2,5%0 . Incidenta este mai crescuta in familiile celor cu schizofrenie si tulburare deliranta de tip paranoic. Tulburarea predomina la barbati, in grupurile minoritare, printre emigrant si la cei cu defecte fizice (mai ales surzi).

Se considera ca la unii subiecti tulburarea dureaza toata viata, la altii poate anunta o schizofrenie; la altii pe masura ce stresul scade si ei se maturizeaza, trasaturile paranoide fac loc formatiunii reactionale. Toata viata insa acesti insi au probleme in relatiile de munca si de mentinere a unei legaturi sentimentale.

Semne si simptome

Tulburarea paranoida de personalitate se manifesta in variate circumstante si contexte. Au tendinta de a interpreta actiunile oamenilor ca deliberat amenintatoare. Se indoiesc de loialitatea persoanelor apropiate si prietenilor si ca urmare evita treptat intimitatea si atung sa se izoleze.

Sunt resentimentari (fara motiv real), ranchiunosi fata de jigniri, insulte reale sau imaginare, se simt usor atacati, tratati cu lipsa de respect si reactioneaza in consecinta rapid, cu furie sau printr-o actiune razbunatoare - pana la a pune la cale razbunari "exemplare". Sunt suspiciosi, gelosi fara motiv pe partenerul marital sau sexual.

Ezita sa faca confidente altora datorita temerii nejustificate ca informatia va fi utilizata impotriva lor. Pastreaza pizma, invidia, nu uita usor insultele, tratarea cu lipsa de consideratie - sunt plini de resentimente. Se considera obiectivi, rationali, justifiari.

Persoanele din anturat ii considera lipsiti de flexibilitate emotionala si de resurse afective, rigizi, excesiv de vigilenti. Cand sunt jigniti devin excesiv de ostili, pot avea chiar scurte episoade psihotice, gandire referentiala (ca un stadiu prevalent al delirului de relatie) care pot necesita tratament psihiatric in urgenta si internare in sectia de psihiatrie.

Clinic se observa o persoana care nu se poate relaxa, tensionat muscular, lipsit de umor, hiperserios, cauta in situatie si context probe care sa-i sprijine banuielile. Desi premizele sunt false, rationamentele sale sunt corecte si bine directionate. Exprima ganduri care atesta clar proiectia, ideile de pretudiciu si idei ocazionale de referinta.

Tratament

Tratamentul se adreseaza starilor acute de decompensare (pre)psihotica, starilor de ostilitate si furie, cand sunt indicate antipsihoticele clasice si atipice (Haloperidol, Risperidona etc.) sau benzodiazepinele in doze mici si pe durate scurte.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii