Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tulburarea identitatii de gen (sexuale)

Identitatea de gen constituie prima veriga a identitatii sexuale, debuteaza in copilarie, momentul debutului fiind putin/deloc vizibil. Intr-adevar, constientizarea propriului sex de catre copilul mic nu constituie un obiectiv al observatiei si preocuparii parintilor in nici o cultura sau in cadrul obiceiurilor de crestere a copiilor, de aceea o eventuala perturbare trece neobservata.

Mai tarziu, vizibilitatea sociala a acestui aspect devine chiar mai dificila, datorita mentalitatilor si interdictiilor conventionale. De fapt, abaterea identitatii de gen devine cunoscuta doar partenerului sexual al individului, iar abaterea poate ramane multa vreme secretul intim al cuplului respectiv. Evident ca aceasta abatere se insoteste, cel putin initial, de o traire subiectiva penibila, anxiogena, asa numita disforie de gen.

Identitatea de gen este o stare psihologica ce reflecta trairea interioara de a fi barbat/femeie. Inadecvarea interioara la aspectul exterior in contextul conventiilor sociale devine extrem de anxiogena pentru individ. Acesta ajunge sa traiasca rolul social al sexului opus, ca in transsexualism.

Tulburarea incepe inaintea varstei de 4 ani (la barbati), iar la 7-8 ani pot aparea conflictele cu tovarasii de joaca, datorita neacceptarii rolului de gen ce li se atribuie de catre acestia. Mai putin de 10% din cazurile infantile ajung la transsexualism.

Tratamentul este apanajul interventiilor psihoterapice si hormonale, in cadrul unor consulturi interdisciplinare.

Tulburarea este extrem de rara si se poate recomanda schimbarea sexului biologic (interventii chirurgicale, tratamente hormonale) dupa avizul unei expertize medico-legale psihiatrice, care va elimina posibilitatea tulburarilor intersexuale (sindrom Turner, Klinefelter, hermafroditism, pseudohermafroditism).

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii