Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tulburarea evitanta de personalitate

Se caracterizeaza prin disconfort excesiv sau frica de intimitate, ceea ce determina evitarea patologica a relatiilor sociale ca mijloc de autoaparare (au o sensibilitate extrema la respingerea de catre altii, sunt usor lezati de critica/dezaprobarea altora).

Nu au prieteni apropiati sau confidenti (sau au doar unul) altii decat rude de gradul I. Pacientii se tem sa nu fie respinsi/umiliti atunci cand vor sa initieze o relatie. Nu stabilesc relatii cu altii daca nu sunt siguri ca acestia au o parere buna despre ei. Devin retrasi, desi doresc implicarea sociala, ceea ce genereaza anxietate.

Datorita nivelului scazut de auto-stima pot dezvolta "complexe de inferioritate" si intr-un stadiu urmator interpretari senzitive de relatie (ceilalti il dispretuiesc, rad de el etc.).

Evita activitatile sociale/profesionale care implica relapi interpersonale importante, refuza o promovare care le va augmenta exigentele sociale. Reticenti in situatiile sociale datorate fricii de a spune ceva nepotrivit sau ridicol.

Sunt jenati, anxiosi, plang, se inrosesc in fata altor oameni. Exagereaza pericolele potentiale, pot anula intalniri cu important impact social pentru ca anticipeaza ca vor fi depasiti, epuizati de efortul de a le face fata.

Epidemiologie. Prevalenta in populatia generala este de aproximativ 1%.

Etiologie. Factorii predispozanti ar fi un defect fizic (handicap) instalat in copilarie sau aparitia tulburarii inca din copilarie (timiditatea copilului si adolescentului).

Evolutia poate coexista cu atingerea unor statute sociale normale in conditiile in care pacientul intalneste un mediu tolerant. Poate evolua cu depresie, anxietate, distimie asociate, fobie sociala.

Tratamentul psihoterapic de grup si cognitiv-comportamental da cele mai bune rezultate. Farmacoterapia cu anxiolitice si antidepresive (inhibitoare selective ale recaptarii serotoninei) este recomandata in cazul aparitiei comorbiditatii.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii