Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tulburarea de somatizare

Tulburarea de somatizare este o tulburare cronica polisimptomatica care se insoteste de o semnificativa diminuare a functionarii normale a individului, precum si de solicitarea frecventa a serviciilor medicale.

Debutul poate fi precoce (chiar in adolescenta), varsta cea mai frecventa fiind 25-30 de ani.

Tulburare de somatizare poate coexista cu alte afectiuni, circa 2/3 din acesti pacienti prezentand si alte simptome psihiatrice, o jumatate din ei alte boli psihice (tulburare anxioasa, abuz de substante psiho-active, tulburare de stres post-traumatica).

Dintre tulburarile de personalitate (prezente la circa 70% din pacientii cu tulburare de somatizare), mai frecvente sunt cea histrionica, paranoida, evitanta, borderline, antisociala.

Semne si simptome

  • Pacientul este insistent in a-si insirui lista de simptome (uneori chiar scrisa si cvasi-interminabila), relatarea fiind presarata cu descrieri plastice, colorata cu multe adtective si comparatii, menite sa exprime cat mai convingator dramatismul simptomelor si rasunetului afectiv pe care acestea il atrag
  • Uneori pacientul mentioneaza frecventarea si a vindecatorilor profani, prezinta liste de medicamente si remedii naturale deta utilizate fara succes
  • Pacientul nu discrimineaza simptomele somatice de trairile sale emotionale, aglutinandu-le in dramatismul inautentic al acuzelor somatice
  • Acesti pacienti sunt susceptibili la iatrogenizare, de aceea medicul trebuie sa fie circumspect, rezervat in afirmatii, odata ce banuieste ca se afla in fata unui astfel de pacient
  • Relatia medic - pacient sfarseste prin a deveni frustranta pentru ambele parti

Evolutia este episodica, cu episoade de 6-9 luni si cu perioade de (relativa) linistire de 9-12 luni.

Epidemiologie

Prevalenta pe durata vietii in populatia generala este estimata la 0,1-0,2%, sau chiar mai mult (0,5%).
Raportul femei/barbati este 5-20. La o rata femei/barbati de 5 la 1 prevalenta pe durata vietii la femei in populatia generala poate fi de 1-2%.

Tratament

Pacientul cu tulburare de somatizare beneficiaza de tratament daca se afla in grija unui singur medic, care trebuie sa-i asigure un orar regulat (lunar) de vizite. Cand bolnavul frecventeaza mai multi medici va avea ocazia sa-si dezvolte excesiv tendinta de a produce simptome somatice. Medicul curant poate fi chiar medicul de familie, care trebuie sa-i ofere ocazia de a-si expune simptomele, dar in cadrul unor vizite scurte, in care interviul sa fie precedat de o examinare tintita pe simptomul/ simptomele acuzate "in premiera" de pacient.

Examenele de laborator care s-ar impune trebuie in general evitate. Metodele cele mai indicate sunt psihoterapia individuala sau de grup. Pacientului trebuie sa i se limiteze contactul cu medicul in afara vizitelor regulate preprogramate.

Consultatia la psihiatru nu trebuie sa marcheze sfarsitul relatiei terapeutice cu medicul de familie, ci doar sa constituie o reevaluare a schemei terapeutice.

Uneori poate fi nevoie de administrarea unui tratament medicamentos psihotrop, indeosebi cand coexista cu afectiuni depresive/anxioase, dar acesta trebuie atent administrat si monitorizat intrucat acest gen de pacient tinde sa utilizeze medicable intr-o maniera proprie, incalcand prescriptiile medicale.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii