Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tulburarea antisociala de personalitate

Se caracterizeaza prin acte antisociale si ilegale repetate care se anunta sau chiar apar inaintea varstei de 15 ani. Acestea sunt insotite de absenta remuscarilor si prin caracterul lor lipsit de moralitate.

Totusi, nu trebuie confundata net cu criminalitatea. Incapacitatea de a se conforma normelor sociale presupune o existenta frecvent presarata cu acte de inselatorie, minciuni, smecherii, in scopul obtinerii de avantaje personale sau comise numai din placere.

Nu au un proiect de viitor, traiesc la voia intamplarii si a propriei placeri de moment, uneori in promiscuitate, alcoolul si drogurile fiind asociate de regula acestui tip de existenta. Isi schimba frecvent locul de munca, intrucat nu respecta conditiile contractuale, regulamentele, obligatiile financiare. Actele agresive sunt regula in existenta lor, ca si ignorarea nesabuita a drepturilor altora si a propriilor obligatii, desi par de incredere, dar sunt manipulativi.

Diagnosticul se pune daca individul are cel putin 18 ani, daca exista dovezi ale debutului inaintea varstei de 15 ani (chiul repetat de la scoala, exmatriculari, chinuirea animalelor domestice etc. implicarea in viol sau fortarea de a avea raport sexual cand este vorba de o fata, distrugerea deliberate a bunurilor altuia, vatamarea corporala a altuia, furturi cu/fara confruntarea cu victima - inclusiv falsificarea de bani, talharie, extorcare) si daca se exclude debutul unei schizofrenii sau episod maniacal.

Sunt incapabili sa invete din propriile greseli si, de altfel, refuza sa accepte acest lucru, fiind nepasatori fata de propria lor siguranta, pentru a nu mai vorbi de a altora (ex. conducand masina beat, depasind periculos viteza in repetate randuri). Are o totala lipsa de respect fata de adevar, mintind mereu, foloseste nume de imprumut, sau manipuleaza pe altii in scopul intereselor sale personale. Nu a avut niciodata o relate monogama totala mai mult de un an.

Epidemiologie

Prevalent personalitatii antisociale este de 3% pentru barbati si de sub 1% pentru femei. Este mai frecventa in zonele urbane sarace si constituie 75% din populatia penitenciara. Apare de 5 ori mai frecvent in rudele de gradul I ale barbatilor care au tulburarea. In alte familii s-a constatat incidenta crescuta a tulburarii antisociale, tulburarii de somatizare si alcoolismului.

Tulburarea hiperkinetica si cu deficit de atentie, ca si tulburarea de conduita ar fi factori predispozanti.

Cauze

Originea acestei tulburari pare sa aibe o anumita preponderanta a factorilor organici:

  • microlezionalitatea sau disfunctia de lob frontal ar asocia impulsivitatea din comportamentul tulburarii antisociale
  • violenta s-ar asocia si cu leziuni temporale sau amigdaliene, toate leziunile putand fi castigate (perinatal, traumatisme craniene, encefalite)
  • apar anomalii de grafoelemente EEG
  • pot exista uneori semne neurologice minore

Alti factori implicati ar fi sanctiunile severe arbitrare, si repetate parentale (abuzul parental) sau abandonul parental.

Evolutia se poate ameliora in perioada medie a varstei adulte, cand pacientii incep sa inteleaga ca au prea mult de pierdut in fata unei societal care nu le tolereaza comportamentul. Alte posibilitati evolutive sunt complicarea cu adictie la droguri, alcoolismul, raniri grave in cursul altercatiilor violente, chiar decesul, sau suicidul si cariera criminala.

Tratamentul este cvasi-inutil. Acesta poate deveni cat de cat util in mediile restrictive, ca de exemplu penitenciarul. Pentru impulsivitate se recomanda anticonvulsivantele, stabilizatoarele dispozitiei (sarurile de litiu, anticonvulsivantele) sau beta-blocantele.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii