Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Simularea

Simularea consta in producerea intentionata de simptome fizice sau somatice, pe care pacientul le prezinta intr-o maniera grosolan exagerata.

Simptomele nu se incadreaza in nici un sindrom sau boala cunoscute si apar intotdeauna motivat de obtinerea unui beneficiu secundar (compensatii banesti intr-un proces judiciar, scutirea de serviciu militar, de raspunderea penala, pensionare medicala, razbunare etc.), ceea ce diferentiaza simularea de tulburarile factice (false).

Comportamentul de simulare frapeaza, de cele mai multe ori din primul moment al examinarii prin inautenticitatea acuzelor, discrepanta evidenta dintre pretinsa gravitate a acestora si lipsa oricarui substrat organic/psihologic/posttraumatic obiectivabile.

Situatiile in care simularea trebuie "in mod obligatoriu" specificata si exclusa:

  • Context medico-legal (persoana este trimisa spre examinare de catre o instanta judiciara)
  • Discrepanta stringenta intre acuzele (dizabilitatile) reclamate de pretinsul pacient si constatarile obiective ale medicului
  • Lipsa de cooperare in timpul evaluarii diagnostice sau desfasurarii unui tratament prescris
  • Diagnosticarea tulburarii antisociale de personalitate.

Atitudinea medicului fata de simulant va cauta sa evite discreditarea (confruntarea), retectarea acestuia. Se poate chiar prescrie, in anumite limite, dictate de balanta efecte terapeutice vs. efecte secundare, un tratament ca si cum simptomele ar fi reale, obtinandu-se, "stergerea" lor si evitarea unui conflict deschis cu simulantul.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii