Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Intoxicatia si sevrajul cu sedative, anxiolitice, hipnotice

Sevrajul cu sedative, anxiolitice, hipnotice

Aceasta clasa de droguri este asociata cu un sindrom de sevraj cu un potential fatal, precum si cu tulburari de memorie marcate dupa utilizarea indelungata.

Semne si simptome

Simptomele apar la 2-6 zile de la oprirea sau reducerea brusca a drogului. In cazul benzodiazepinelor, simptomele apar dupa utilizarea unei doze de cel putin 40 mg diazepam, semne minore fiind insa raportate si dupa 15 mg diazepam.

Simptomele includ:

  • anxietate
  • disforie (tristete profunda)
  • insomnie
  • iritabilitate
  • tahicardie
  • transpiratii
  • greata si voma
  • hipotensiune agravata in ortostatism
  • tremor al extremitatilor
  • contratii musculare involuntare
  • convulsii
  • stare confuzionala

Convulsiile preced, de obicei, instalarea starii confuzionale. In cursul starii confuzionale predomina fenomenele perceptuale productive (halucinatii vizuale, auditive sau tactile).

Tratament

a) Tratamentul sevrajului dupa doze terapeutice de sedative

  • Tratament preventiv: nu se opresc brusc sedativele administrate pentru o perioada mai mare de o luna. La doze terapeutice, scaderea se poate face pe parcursul a 3-4 saptamani. Daca pacientul primea un sedativ cu durata scurta de actiune, este preferabila conversia pe unul cu durata mai lunga de actiune (de exemplu fenobarbital sau diazepam).
  • Tratamentele alternative: antidepresive, buspirona, carbamazepina, clonidina, propranolol.

b) Tratamentul sevrajului dupa doze mari de sedative

Acesta reprezinta o veritabila urgenta pentru medicul din camera de garda, datorita riscului mare de convulsii, precum si datorita riscului instalarii starii confuzionale.
Se poate efectua un test de toleranta. Acesta implica administrarea repetata de diazepam (25 mg/priza) sau pentobarbital (200 mg/priza) pacientilor fara semne clinice de intoxicatie. Daca in decursul primelor doua ore de la administrarea primei doze pacientul developeaza semne de intoxicatie (ataxie, dizartrie, nistagmus, somnolenta) se considera ca acesta nu are risc de sevraj major. Daca dupa primele doua ore pacientul nu prezinta nici un semn de intoxicatie, se administreaza in continuare dozele descrise la fiecare doua ore pana apar semne de intoxicatie. Daca testul de toleranta este pozitiv (nu apar semne de intoxicatie dupa primele doua prize de sedative) se considera ca pacientul prezinta risc semnificativ pentru aparitia unui sevraj sever.

Daca pacientul prezinta risc semnificativ pentru aparitia sevrajului, se va face conversia pe fenobarbital (daca drogul era un barbituric) substituind 30 mg fenobarbital pentru fiecare 100 mg pentobarbital administrat in cursul testului de toleranta.
Similar, pentru pacientii ce se drogheaza cu un benzodiazepinic, se calculeaza doza initiala de diazepam necesara pentru tratamentul de substituire.
Aceasta este egala cu 40% din doza totala de diazepam administrate in cursul testului de toleranta.
Ulterior, doza de fenobarbital, respectiv diazepam, se scade zilnic cu 10% din doza totala de fenobarbital/diazepam administrate in cursul testului de toleranta.

Administrarea zilnica se face in patru prize (la fiecare sase ore). Concomitent pacientul este monitorizat pentru tensiune arteriala, temperatura, tremor si diaforeza. Se inregistreaza, de asemenea, numarul de ore de somn din 24 de ore si eventualele semne de sevrat aparute. Toate aceste observatii permit modularea dozelor administrate, mai ales pentru cazurile de poliadictie. Daca, urmand acest protocol apar semne semnificative de sevraj se recomanda administrarea de diazepam 10 mg intravenos lent (repetat eventual la 20 min). Daca semnele de sevraj nu sunt severe se administreaza 20 mg diazepam per os pana la disparitia acestora. Doza suplimentara de diazepam utilizata va fi luata in considerare la reatustarea programului de scadere treptata a medicatiei.

Medicare adjuvanta in tratamentul sevrajului la sedative:

  • Carbamazepina 400-800 mg/zi. Se utilizeaza pentru prevenirea convulsiilor
  • Propranolol 60-120 mg/zi sau atenolol 50-100 mg/zi. Pot reduce o parte din semnele vegetative, dar nu influenteaza durata sevrajului.
  • Clonidina (0,1 mg x 2/zi, pana la 0,2 x 3/zi)

inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii