Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Intoxicatia si sevrajul cu opioide

Sevrajul la opioide

Tipic, sevrajul la opioide nu prezinta riscuri fatale. In continuare vor fi descrise simptomele caracteristice pentru cateva dintre opioidele cel mai frecvent utilizate.

a) Morfina si heroina
Sindrom sever de abstinenta apare dupa doze de cel putin 250 mg morfina/zi sau 80-120 mg heroina/zi. Simptome mai usoare apar la doze modeste (pana la 30 mg/zi) sau dupa durate mai scurte de administrare (de ex. 10 zile).
Trasaturi clinice: neliniste psihomotorie, lacrimare, rinoree (scurgere de mucozitati nazale), transpiratie, cascat repetat, erectie firelor de par, somn fragmentar, midriaza (pupile dilatate), spasme musculare, dureri severe (lombar, abdominal, in membrele inferioare), frisoane, greata, varsaturi, diaree. Acestora li se adauga: hipertermie (temperatura crescuta), hipertensiune, tahicardie (ritm cardiac crescut) si tahipnee (frecventa respiratory crescuta). Debutul este fixat la aproximativ 8-12 ore de la oprirea sau reducerea marcata a consumului. Maximul de severitate este atins la 36-72 de ore. Evolutia este benigna: fara tratament se remite in 5-7 zile.

b) Codeina: potenta sa este de 1/10-1/12 din cea a morfinei. Sevrajul apare dupa o doza de minim 1500 mg. In general, riscul de abuz si dependenta este destul de scazut.

c)Hidrocodon: risc mediu de sevraj. Este frecvent intalnit in diferite combinatii medicamentoase cu aspirina, acetaminofen si cafeina.

d) Hidromorfon: derivat semisintetic de morfina, este de 8 ori mai potent decat morfina, dar are o durata de actiune mai scurta.

e) Metadona: intreruperea brusca provoaca un sindrom calitativ asemanator celui de sevraj la morfina, dar cu debut mai lent (24-48 ore de la ultima doza), simptome mai usoare si durata de evolutie mai lunga (aproximativ trei saptamani).

Tratament

Optiunile farmacologice includ tratament de substitutie (metadona, buprenorfin), agenti adrenergici (clonidina) si combinatii (naltrexona + clonidina).

Procedurile urmatoare sunt recomandate in tratamentul acut:

  • Metadona: doza initiala de metadona se stabileste in functie de severitatea simptomelor de sevraj

  • Clonidina: are o actiune mai eficienta asupra semnelor sevrajului (tahicardie, hipertensiune, frecventa respiratorie crescuta, scurgeri de mucozitati nazale, lacrimare) decat asupra simptomelor (anxietate, agitatie, dureri musculare). Dozele de clonidina recomandate variaza in functie de tipul de opioid. In cazul sevrajului la metadona sau la alte opioide cu durata lunga de actiune se utilizeaza o doza de 0,017 mg/kg/zi. Protocolul tipic consta in administrarea de 0.012 mg/kg in prima zi (in doua prize), iar in urmatoarele 10 zile se administreaza 0.017 mg/ kg/zi (in trei prize). Dozele de clonidina se reduc in cazul scaderii tensiunii arteriale diastolice sub 60 mmHg. Intre zilele 10-14, se scade doza de clonidina cu 50%, iar in ziua 15 se poate opri tratamentul.

inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii