Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Trichineloza

Trichineloza este o boala parazitara cauzata de infectarea cu viermele parazit Trichinella spiralis.

Contaminarea se produce prin ingestia de carne infectata cu larve, insuficient preparata termic (carne de porc, mistret, rozatoare, mai rar de cal).

Parazitul este introdus in tubul digestiv uman sub forma de larva inchistata in carnea animala. La nivelul intestinului larvele trec in citoplasma celulelor intestinale si in 30 de ore se transforma in paraziti adulti.

Dupa 6 zile de la acuplare, in decurs de 4-6 saptamani, femela depune larve mobile si mici in numar de 1500. Aceste larve migreza pe cale limfatica si sanguina in tot organismul, dar se dezvolta ca agenti infectiosi numai in muschii scheletici.

In interiorul fibrei musculare larva se dezvolta, crescand si atingand dimensiunea maxima in 20 zile. Din a 21-a zi incepe incapsularea, care dureaza pana la 3 luni. Calcificarea incepe la 6 luni si dureaza pana la 2 ani. In interiorul chistului calcificat larva ramane viabila.

Cei mai infectati muschi sunt: diafragma, laringelui, limbii, intercostali, maseteri, bicepsi, deltoizi si gastrocnemieni.

Larvele migreaza si in miocard, dar nu se inchisteaza si produc necroza cu fragmentarea fibrelor musculare, urmata de o fibroza respiratorie.

Semne si simptome

Gravitatea bolii depinde de numarul larvelor ingerate si de starea de imunitate a pacientului.

Boala debuteaza cu tulburari gastrointestinale, greata, dureri abdominale difuze, voma si diaree abundenta. Durata perioadelor febrile este de 2-3 saptamani.

In formele medii in decurs de 2 saptamani se trece la faza de stare (alergica, musculara), in care migrarea larvelor provoaca o hipersensibilitate locala si sistemica cu febra si hipereozinofilie.

In aceasta perioada starea generala a bolnavului se altereaza, pacientul fiind adinamic, delireaza, iar temperatura se mentine ridicata.

Edemele sunt primele semne de boala si sunt localizate la nivelul fetei, fiind albe, moi si nedureroase. Ele apar ca rezultat al hiperproteinemiei. Prezenta edemelor la nivelul fetei determina denumirea de boala "capetelor umflate" acordata trichinelozei.

Ulterior, in momentul localizarii larvelor la nivelul muscular determina dureri musculare, astenie si dificultati de mers. La majoritatea bolnavilor aceste simptome ating un punct culminant la aproximativ 2-3 saptamani de la infectie.

Exista si forme grave de boala, atunci cand larvele ajung in plamani, inima, sistem nervos central.

Tratament

Tratamentul consta in adminitrare de tiabendazol si mebendazol.

Simptomele pot fi ameliorate prin administrare de aspirina si corticosteroizi.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii