Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Strongiloidoza (anguiluloza)

Strogiloidoza este o boala parazitara provocata de infectia cu parazitul Strongyloides stercoralis. Boala este caracteristica regiunilor tropicale si subtropicale, dar se intalneste si in regiunile temperate.

Boala poate fi contactata de om prin contactul acestuia cu solul, la nivelul caruia larvele parazitului se depun o data cu scaunele si se dezvolta.

Femela parazit adulta are 2 mm, iar masculul adult 750 microni. Parazitii traiesc in grosimea mucoasei duodenale si jejunale, unde depun aproximativ 40 de oua.

Larvele care ies din oua trec in mucoasa si se numesc rabditoide. Ele isi croiesc drum spre lumenul intestinal, se hranesc cu continut intestinal si apoi indeparteaza cuticula inainte de a parasi organismul prin materiile fecale.

Majoritatea larvelor isi pastreaza caracterul de larva rabditioda, adica neinfectanta.

Exista si posibilitatea transformarilor acestor larve in larve infectioase. Aceste larve trec in mucoasa intestinala, apoi in vasele sanguine.

Daca larvele rabditoide trec din intestin in mediul extern raman in regiunea preanala mult timp, dupa care se vor transforma in larve filiforme. Aceste larve filiforme vor patrunde integument si astfel se va produce o autoinfectie externa.

Parazitul are capacitatea de inmultire in organism.

In infectia cronica exista un echilibru intre parazit si gazda, organismul uman ingradind infectia la nivel cutanat si intestinal. Diminuarea capacitatii de aparare a organismului favorizeaza cresterea produselor de larve si astfel creste incarcarea parazitului.

Daca se limiteaza la nivelul tractului intestinal si la nivelul aparatului respirator apare sindromul de hiperinfectie.

Daca numarul larvelor este mare si lezeaza si alte organe precum ficat, pancreas, col, rinichi, sistem nervos central apare strongiloidoza diseminata, care este caracteristica pentru persoanele imunodeprimate.

Semne si simptome

O parte din persoanele infectate sunt asimptomatice, iar majoritatea prezinta leziuni cutanate si digestive.

Leziunile cutanate sunt prezente la doua treimi din pacienti. Sunt caracteristice si sunt reprezentate de eruptii urticariene localizate pe fese si in regiunea taliei. Dureaza aproximativ 2 zile apoi dispar si reapar la intervale neregulate dupa o boala febrila. Uneori au aspecte de traiecte lineare eritematoase serpuitoare.

Migrarea larvelor prin plamani poate fi acompaniata de tuse, dispnee, hemoptizie, bronhospasm.

Prezenta parazitilor adulti in intestin determina tulburari digestive, diaree moderata sau severa, anorexie, greata, varsaturi. In infectiile intestinale severe ale copiilor apare sindromul de malabsorbtie.

Producerea unor hiperinfectii bacteriene la nivelul leziunilor intestinale determina agravare si prognostic rezervat.

Preventie

  • evitarea contactului tegumentelor cu solul umed
  • evitarea consumului de legume nespalate
  • se indica purtarea de manusi si incaltaminte de protectie cand e cazul
  • igiena defecatiei

Tratament

Tratamentul consta in administrare de ivermectina, albendazol sau tialbendazol.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii