Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Enterobioza

Enterobioza este o boala parazitara produsa de parazitul Enterobius vermicularis. Afecteaza indivizi din toate mediile socio-economice si de toate varstele, dar mai frecvent copii.

Parazitul este un vierme mic de 1 cm, cu o culoare alb galbuie. Durata de viata este de 2-8 saptamani.

Femela depune toate ouale o data la nivelul pliurilor mucoasei anale. Uneori migreaza in regiunea perineala in afara anusului. Migrarea catre orificiul anal se face noaptea si este insotita de prurit (mancarime) anal.

In ouale depuse embrionul isi continua dezvoltarea, transformandu-se in 6 ore intr-o larva infectanta.

Daca ouala ajung la nivelul cavitatii bucale, prin degete nespalate sau alimente contaminate, sunt inghitite si ajung in duoden unde se formeaza paraziti adulti care se stabilesc in intestinul gros (cec). Femelele raman aici pana in perioada depunerii oualelor.

Semne si simptome

Enterobioza este o boala cronica datorita autoinfectarii sau reinfectarii cu oua de la alti membrii ai familiei, dar si din surse extrafamiliale.

Atasarea parazitului de mucoasa intestinala produce inflamatie locala usoara. Pruritul regional este un semn caracteristic. Ca urmare a scarpinarii se poate produce o dermatita care se poate infecta cu bacterii.

Insomnia produce tulburari neuropsihice: iritabilitate, nervozitate, scaderea capacitatii de concentrare.

In infectii masive se produc tulburari digestive ca anorexie, dureri abdominale, greturi si tulburari de tranzit.

Migrarea in zona vulvara a femelei parazit produce vulvovaginite.

Parazitii pot patrunde si in tractul urinar, cavitatea peritoneala unde determina formarea unor granuloame si peritonita pelvina.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe semnele si simptomele prezente, si pe evidentierea oualor:

  • in materiile fecale
  • in urina, secretii vaginale (rar)
  • pe amprenta anala

Tratament

Tratamentul consta in administrarea de mebendazol (Vermox), albendazol (Zentel), piperozin, pyrantel pamoate (Povan).

De oarece boala se poate raspandi si la persoanele cu care bolnavul are contact, se recomanda ca si acestea sa urmeze un tratament preventiv cu aceste medicamente.

Pentru a diminua mancarimea anala se recomanda bai cu apa calda, la care se adauga sare de bucatarie. De asemenea se recomanda local aplicarea de unguente cu oxid de zinc.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii