Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Ascaridioza

Mod de transmitere

Embrionarea oualor se produce pe sol in conditii favorabile de temperatura si umiditate, in decurs de 20-30 zile. Apoi in ou se formeaza larva.

Inghitit de ou, oul ajunge in intestinul subtire, unde larva paraseste oul si trece in mucoasa intestinala. Astfel, prin circulatia sanguina, ajunge in ficat si apoi plamani.

In primele 4 zile larva sta in ficat, iar in urmatoarele 6 zile in plamani. Larva strabate peretele alveolar si ajunge in alveole, apoi in bronhiole, bronhii, trahee, faringe. Apoi sunt inghitite sau eliminate prin tuse. In urma inghitirii, larvele ajung in intestin unde in 60 de zile ajung adulti care elimina oua, ce pot fi eliminate prin fecale.

In decurs de 2-4 saptamani, in conditiile mediului extern, din ou iese larva si devine infectiosa. Astfel ciclul se reia.

Raspunsul gazdei umane fata de prezenta parazitului este in functie de stadiul bolii si este diferit in cele 2 faze evolutive prin timpul si intensitatea reactiilor.

In infectiile primare trecerea larvelor prin ficat si plaman nu provoaca manifestari patologice semnificative, ci doar daca migreaza simultan sute de larve.

In infectii repetate, ca urmare a sensibilizarii gazdei, pot apare reactii intensechiar in cazul inplicarii unui numar mic de larve.

Infectia afecteaza starea nutritionara si dezvoltarea copiilor.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii