Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Acondroplazia

Generalitati

Acondroplazia este o afectiune congenitala in care dezvoltarea tesutului cartilaginos, si astfel a oaselor, este tulburata.

Acondroplazia este cea mai frecventa cauza a nanismului si este intalnita la aproximativ 1 din 10.000 de nou-nascuti. Cel mai adesea este diagnosticata chiar la nastere, fiind responsabila pentru aspectul caracteristic al nou-nascutului.

Inaltimea medie a unui adult cu acondroplazie este de 130 cm la barbati si 124 la femei.

Dezvoltarea osoasa depinde de producerea tesutului cartilaginos. Cu timpul, se depoziteaza calciu la nivelul cartilajului, determinand intarirea si transformarea sa in os. In acondroplazie, afectarea acestui proces previne cresterea normala a oaselor (in special a celor de la nivelul membrelor), in acelasi timp cauzand ingrosarea lor. Oasele de la nivelul trunchiului si craniului sunt in mare parte neafectate, desi gaura occipitala mare (orificiul de la nivelul craniului prin care trece maduva spinarii) si canalul vertebral sunt mai inguste.

Acondroplazia este o boala care cauzeaza malformatii semnificative. Insa, prin monitorizarea atenta a dezvoltarii complicatiilor grave, majoritatea pacientilor prezinta o stare de sanatate buna, iar durata vietii nu este afectata.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii