Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Ataxia-telangiectazia

Generalitati

Ataxia-telangiectazia, denumita si sindromul Louis-Bar, este o afectiune neurologica ereditara rara, care distruge progresiv portiunea creierului responsabila pentru controlul motor. Ea duce la pierderea echilibrului si coordonarii. Boala afecteaza de asemenea si sistemul imun, si creste riscul de dezvoltare a leucemiei si limfomului.

Numele afectiunii este o combinatie a doua anomalii cunoscute: ataxia (afectarea controlului muscular) si telangiectazia (dilatarea anormala a capilarelor care cauzeaza adesea tumori si leziuni cutanate rosietice). Ataxia-telagiectazia, insa, implica mai mult decat aceste doua tulburari. Printre alte probleme asociate bolii se numara deficiente ale sistemului imun, sensibilitate extrema la radiatii si cancer hematologic.

Ataxia-telagiectazia este boala foarte rara insa prezenta la toate populatiile globului, cu o incidenta estimata la 1/40.000-1/100.000 de nasteri. Se considera ca multe cazuri de boala, in special acelea in care pacientii decedeaza la o varsta tanara, nu sunt diagnosticate corespunzator. Astfel, frecventa afectiunii poate fi mult mai mare.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii