Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sindromul Gilbert

Generalitati

Sindromul Gilbert este o afectiune caracterizata prin existenta unor nivele crescute de bilirubina in sange.

Bilirubina este un produs rezultat prelucrarea hemoglobinei - compusul proteic continut in eritrocite, ce le confera functia principala de transportor de oxigen.

Hemoglobina este compusa dintr-o fractiune pigmentara care contine fier, numita hem, si o fractiune proteica numita globina. Dupa moartea eritrocitelor, ea este eliberata in circulatia sanguina si descompusa in hem si globina.

Globina este stocata in organism pentru a fi refolosita ulterior. Hemul in schimb trebuie indepartat, si este transformat intr-un pigment galben liposolubil numit bilirubina libera (neconjugata, indirecta).

Bilirubina libera este transportata la ficat, unde este metabolizata de catre o enzima hepatica (glucuroniltransferaza) si transformata in bilirubina conjugata - forma hidrosolubila.

In aceasta forma, bilirubina este mai usor inclusa in bila - lichid produs de ficat cu rol important in digestie. Bila este eliberata in intestin, unde sub actiunea bacteriilor este convertita intr-o varietate de compusi pigmentari, in principal urobilirogen. Ulterior, este evacuata din organism prin materii fecale si urina.

Persoanele cu sindrom Gilbert prezinta un deficit al enzimei hepatice care metabolizeaza bilirubina in ficat, fapt ce cauzeaza cresterea nivelului seric de bilirubina neconjugata.

Sindromul Gilbert este cel mai adesea depistat accidental prin efectuarea unui test de sange care identifica nivelele ridicate de bilirubina.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii