Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Leucemia cu celule paroase

Generalitati

Leucemia cu celule paroase este o afectiune hematologica in care limfocitele prezente in maduva osoasa si sange devin canceroase si prolifereaza incontrolabil. Denumirea bolii provine de la faptul ca limfocitele maligne prezinta proiectii citoplasmatice filamentoase foarte lungi, ce pot fi observate la examinarea microscopica.

Leucemia cu celule paroase este un tip rar de cancer, fiind responsabila pentru aproximativ 2% din totalul cazurilor de leucemie din fiecare an.

Limfocitele sunt produse in maduva osoasa hematogena, splina, noduli limfatici si alte organe hematogene. Boala afecteaza in special limfocitele B, care se matureaza in maduva osoasa, insa, au fost descoperite si forme foarte rare de leucemie cu celule paroase care afecteaza limfocitele T (care se matureaza in timus).

Boala afecteaza atat aspectul limfocitelor (prin dobandirea proiectiilor filamentoase), cat si comportamentul acestora (prin proliferarea ce nu poate fi controlata).

Celulele anormale tind sa se acumuleze in splina, cauzand marirea in volum a acesteia (splenomegalie). De asemenea, limfocitele se pot depozita in maduva osoasa, afectand functia hematogena. Ca rezultat, numarul de limfocite normale poate deveni insuficient, fiind afectata capacitatea organismului de a combate infectiile.

Leucemia cu celule paroase este o afectiune cronica ce afecteaza in special adultii de varsta a treia, varsta medie de aparitie fiind de 52 ani. Barbatii sunt de 4 ori mai afectati decat femeile.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii