Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Hemocromatoza (diabetul bronzat)

Diagnostic

Cele mai utilizate unelte de diagnostic sunt testele serice care masoara nivelul de fier din sange, analiza genetica a sangelui, biopsia hepatica, si IRM (imagistica prin rezonanta magnetica).

Frecvent se folosesc testele de sange care masoara nivelurile de feritina si saturatia serica a transferinei. Feritina este o proteina care transporta fierul si enzimele hepatice. Aceste teste nu sunt insa concludente, deoarece nu s-a stabilit inca o corelatie clara intre nivelele de feritina si transferina si prezenta unor afectiuni precum hemocromatoza.

Testarea genetica a sangelui a devenit disponibila la sfarsitul anilor 1990 si reprezinta o metoda viabila de diagnostic. Insa, oamnenii de stiinta inca incearca sa stabileasca cat de precisa este legatura intre prezenta genei defectuoase si manifestarea hemocromatozei.

Efectuarea IRM si/sau biopsiei hepatice poate fi necesara pentru a confirma diagnosticul. Studierea prin IRM a ficatului, alaturi de estimarea cantitativa a concentratiei de fier, poate evidentia prezenta unor depozite excesive de fier. In cadrul biopsiei hepatice se insera un ac subtire in ficat in timp ce pacientul se afla sub anestezie locala. Cu ajutorul acului se va extrage o monstra de tesut hepatic care va fi analizata microscopic pentru a masura continutul de fier si a evalua alte semne ale hemocromatozei.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii