Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Boala granulomatoasa cronica

Generalitati

Boala granulomatoasa cronica este o afectiune ereditara caracterizata prin tulburarea abilitatii leucocitelor de a distruge anumite tipuri de bacterii si fungi.

Boala este o afectiune X-linkata, ceea ce inseamna ca gena defectuoasa se gaseste pe cromozomul X (cromozom sexual). De asemenea, ea se transmite recesiv, adica ambele copii ale cromozomului X trebuie sa prezinte defectul pentru ca tulburarea sa se exprime. Femeile au doua copii ale cromozomii X, in timp ce barbatii prezinta un cromozom X si unul Y. Femeile care au un cromozom X sanatos nu manifesta boala. In schimb, daca singurul cromozom X al barbatilor prezinta anomalii, acestia vor dezvolta semnele si simptomele specifice afectiunii. In concluzie, boala granulomatoasa cronica afecteaza in principal sexul masculin.

Afectiunea provoaca slabirea sistemul imun, astfel ca bolnavii sufera de infectii frecvente. Acestea apar deoarece un anumit tip de leucocite, numit fagocite, nu functioneaza corespunzator, iar microorganismele infectioase nu sunt distruse intr-un ritm suficient de rapid.

Fagocitele fac parte din sistemul imun nespecific, si pot ajunge prin intermediul circulatiei sanguine in toate zonele corpului, unde ingera si distrug microbii. Ele reprezinta prima linie de aparare a organismului impotriva microbilor. In boala granulomatoasa cronica, capacitatea fagocitelor de a distruge microbii pe care i-au ingerat este redusa. Astfel, bolnavii sunt predispusi la anumite tipuri infectii recurente, in special cele care intereseaza pielea, plamanii, cavitatea orala, nasul, intestinele si nodulii limfatici.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii