Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Anemia prin deficit de acid folic

Generalitati

Anemia prin deficit de acid folic este un tip de anemie megaloblastica (eritrocite de dimensiuni mai mari, dar mai putine ca numar) comuna, incet progresiva.

Se intalneste mai frecvent la copiii mici, adolescenti, femei insarcinate si lauze, alcoolici, varstnici, si la persoanele care sufera de afectiuni intestinale sau cancere.

Acidul folic este necesar pentru cresterea si refacerea celulara, deoarece este un component esential al ARN si ADN, avand totodata un rol critic in formarea si maturarea eritrocitelor.

Deficitul de acid folic este considerat a fi una dintre cauzele defectelor de tub neural la fatul in dezvoltare. Studiile recente au demonstrat ca un aport adecvat de acid folic poate preveni aproape jumatate din cazurile in care sunt implicate aceste defecte congenitale.

Un adult sanatos necesita cel putin 400 microg de acid folic zilnic. Necesarul este cel putin dublu in cursul sarcinii, si creste cu 50% la femeile care alapteaza.

Majoritatea cantitatii de acid folic din alimente se gaseste sub forma de folat.

Surse alimentare bune de acid folic sunt:  legumele cu frunze verzi, ficatul, ciupercile, ovazul, soia, germenii de grau, untul de arahide, etc.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii