Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Anemia aplastica

Generalitati

Anemia aplastica este o tulburare in care maduva osoasa hematogena produce un numar mic sau stopeaza formarea de eritrocite (hematii).

Maduva osoasa hematogena este tesutul moale localizat in interiorul oaselor responsabil pentru crearea tuturor tipurilor de celule sanguine. Formele mature ale acestor celule includ:

  • eritrocitele sau hematiile, care transporta oxigen la tesuturile organismului
  • leucocitele, care intervin in raspunsul imun
  • trombocitele sau plachetele sanguine, ce sunt implicate in coagularea sangelui

In anemia aplastica, structura maduvei osoase este afectata, iar celulele hematogene (responsabile pentru generarea de celule sanguine) se imputineaza sau sau sunt chiar absente. Ele sunt inlocuite de celule grasoase.

Anemia aplastica afecteaza anual 5-10 persoane din 1 milion. Desi boala se poate intalni atat la barbatii cat si la femeile de toate varstele, exista doua grupuri de varsta care prezinta un risc mai crescut de a dezvolta anemia: adultii tineri (15-30 ani) si varstnicii (peste 60 ani).


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii