Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Lichenul scleroatrofic vulvar

Lichenul scleroatrofic vulvar este o leziune benigna ce apare dupa menopauza. Este localizat la nivelul organelor genitale externe, fiind insotit de prurit (mancarime).

In mod exceptional poate aparea si la fetite sub varsta de 10 ani si la acestea, de obicei, dispare complet la pubertate.

Semne si simptome

Principalul simptom este pruritul vulvar de diferite intensitati care, in final, prin leziunile produse de zgariere, duce la dureri in timpul actului sexual.

Leziunile apar pe fata interna si in jumatatea superioara al labiilor mari, avand un aspect extraorificial simetric, fiind colorate in alb. Cu timpul sunt afectate si labiile mici, iar zona devine infiltrata, sclerozata si hipertrofiata, fara elasticitate. Culoarea lor devine in acest moment galbuie.

Leziunile extravulvare sunt mai ales localizate la perineu, regiunile genitala si superioara a coapsei si in jurul orificiului anal. Leziunile cutanate trebuie cautate mai ales la radacina membrelor unde se intalnesc ca mici pete atrofice albe.

Tratament

Dintre tratamente, mai eficace este asocierea corticoterapiei locale, cu antiseptice, iar pe cale orala antihistaminice.

Local se pot practica bai de sezut cu permanganat in solutie, badijonari cu solutie apoasa de fluoresceina, masaj local cu unguente pe baza de corticoide si sedative.

Tratamentul hormonal, pe cale generala sau locala, este inconstant eficace. Se utilizeaza unguente cu estrogeni si androgeni.

In cazurile cronicizate, cu extensie mai mica, se poate practica electrocoagulare superficiala, dupa care vindecarea este completa.

In cazurile cu stenoza a orificiului vaginal se va practica dilatarea orificiului vaginal, care va permite reluarea vietii sexuale.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii