Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Bartholinita

Bartholinitele sunt infectii localizate la nivelul glandei Bartholin.

Semne si simptome

Clinic se deosebesc urmatoarele forme: acuta, cronica, chistica, reziduala.

In bartholinita acuta, procesul inflamator acut este localizat la nivelul glandei, si se caracterizeaza prin tumefierea glandei, dureri vii si intense, eritem local. Starea generala este usor alterata, cu temperatura de 38-39 grade C.

Netratat, procesul evolueaza spre abces al glandei.

Prin incizie se evacueaza un continut purulent dupa care fenomenele inflamatorii locale si generale cedeaza. De cele mai multe ori insa abcesul glandei Bartholin fistulizeaza spontan.

Bartholinita cronica este urmarea celei acute care a fistulizat sau a fost incizata. Este posibil ca bartholinita sa evolueze cronic de la inceput.

Bartholinita chistica si reziduala sunt consecinta unor infectari latente si atenuate a canalului glandei. Prin obstruarea canalului, in glanda se acumuleaza secretiile mucoasei si chistul se instaleaza pe neobservate, ajungand la marimea unei nuci.

Tratamentul

Tratamentul vizeaza doua obiective importante:

  • in faza acuta se instituie un tratament intens cu antibiotice pentru a opri evolutia procesului spre supuratie sau cronicizare
  • in faza cronica se indica asanarea focarului de infectie, printr-un tratament sustinut

In caz de abces bartholinian, pe langa tratamentul general cu antibiotice sau sulfamide se indica incizia glandei si drenaj.

Tratamentul bartholinitei cronice este local, prin asanarea focarului si, consta in extirparea glandei.

La fel se extirpa glanda si in chistul bartholinian consecutiv obstructiei canalului de evacuare.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii