Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Amenoreea

Amenoreea reprezinta absenta fluxului menstrual la femei.

Trebuie facuta distinctie intre amenoreea adevarata si amenoreea falsa (criptomenoree).

In criptomenoree, menstruatia nu se exterioreaza din cauza unui obstacol mecanic de la nivelul colului, vaginului sau vulvei. Acumularea in timp a sangelui menstrual la nivelul uterului si vaginului determina hematometrie (in uter) si hematocolpos (in vagin).

Amenoreea adevarata poate fi primara sau secundara.

Vorbim despre amenoree primara in cazul in care menstruatia nu apare dupa varsta de 18 ani. Cand fluxul menstrual se instaleaza la varsta de 17-18 ani, se considera a fi o pubertate intarziata.

Amenoreea secundara apare la femeile al caror ciclu menstrual este suprimat peste 2-3 luni, dupa o perioada de cicluri menstruale normale. Amenorea secundara poate fi fiziologica sau patologica.

Cauze

Cauzele amenoreei primare pot cuprinde:

  • anomalii congenitale (sindromul Rokitanski-Kuster-Hauser, sindromul Seresevski-Turner, sindromul de testicul feminizant)
  • hipoplazia uterina
  • mixedemul congenital
  • diabetul zaharat infantil
  • subalimentatie si carente vitaminice
  • insuficienta hipofizara
  • tumori sau chisturi hipotalamice
  • arahnoidita in copilarie

Amenoreea secundara fiziologica o intalnim in pubertate, sarcina, lactatie, menopauza (extenuare de varsta a ovarelor), pana la 18 luni de la nastere.

Amenoreea secundara patologica poate prezenta urmatoarele cauze:

  • alterari anatomice sau functionale ale uterului
  • absenta sau functionalitatea anormala a ovarelor: in caz de castrare chirurgicala, chisturi ovariene, tumori ovariene, sindrom Stein-Leventhal (hiperandrogenism), menopauza precoce, inflamatii pelviene severe cu implicarea ovarelor
  • insuficienta de hormoni gonadotropi
  • traume psihice, fiind denumita si amenoree psihogena (emotii puternice, enervare, frica, schimbari de clima, anorexie mentala, sarcina imaginara)
  • obezitate marcata, malnutritie, diabet zaharat, tuberculoza, nefrita, artrita reumatoida etc.

Tratament

Tratamentul amenoreei primare

In sindromul Rokitansky-Kuster-Hauser(absenta uterului si vaginului)se intervine chirurgical recurgandu-se la vagin artificial pentru a face posibila viata sexual

In cazul sindromului de testicul feminizant (Morris) se extirpa tumora dupa pubertate. In continuare se aplica tratament cu estrogeni.

La femeile cu sindrom Turner se administreaza estrogeni continuu, timp de 6 luni pentru favorizarea dezvoltarii sanilor si uterului. In continuare se aplica un tratament secvential. Astfel se favorizeaza hemoragia uterina ciclica.

In sindromul adrenogenital se impune tratament cortizonic, de preferinta dexametazona, rezectia clitorisului peniform si plastia orificiului vulvar.

In cazul tumorile virilizante (suprarenale sau ovariene) se impune extirpare chirurgicala.

Tratamentul amenoreei secundare

In amenoreea secundara de origine uterina se practica cura chirurgicala dupa care se aplica sterilet endouterin si tratament secvential cu estrogeni.

In menopauza precocese aplica ciclu artificial (Estradiol, Medroxiprogesteron). Ovulatia poate fi indusa prin tratament cu Clomifen. In caz de esec terapeutic la Clomifen, se recomanda Humegon (HMG). Dupa maturatia foliculara se administreaza Gonacor (HCG).

In caz de virilizare si hirsutism cauzat de tumori ovariene sau suprarenale, se impune interventie chirurgicala.

In amenoreea psihogena se recomanda eliminarea factorilor stresanti, psihoterapie si realimentare progresiva.

In amenoreea secundara care insoteste boli generale sau boli endocrino-metabolice, se aplica in primul rand tratamentul bolii respective.

In obezitate se incepe tratamentul printr-o cura de slabire. Dupa slabire, ciclurile menstruale se normalizeaza de cele mai multe ori. Fara scadere ponderala tratamentul hormonal esueaza adesea.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii