Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tiroidita autoimuna (tiroidita Hashimoto)

Generalitati

Tiroidita Hashimoto este o afectiune a glandei tiroide, la baza careia sta autoimunizarea organismului fata de autoantigenii tiroidei.

A fost descrisa prima data de Hashimoto in anul 1912.

Are o prevalenta de 1,5:1000 locuitori. Cel mai des afecteaza femeile cu varsta peste 40 ani.

Cauza directa a afectiunii poate fi orice proces ce afecteaza integritatea glandei tiroide si contribuie la trecerea tireoglobulinei in sange: traume postoperatorii, distrugerea tesutului tiroidian cu iod radioactiv, procese inflamatorii sau tratamente prelungite si nerationale cu iod (gusa sporadica).

Un rol aparte il au traumele fizice si psihice, predispozitia ereditara, asocierea cu alte afectiuni autoimune (ex. diabet de tip I, boala celiaca), rudele ce sufera de boli ale glandei tiroide, in special hipotiroidism.

Atrag atentia anumite asemanari ale tiroiditei Hashimoto cu boala Basedow: prezenta in sange a autoanticorpilor circulanti, infiltratii limfoide si chiar dezvoltarea simptomelor hipertiroidismului.

Exista cazuri cand unul dintre gemenii monozigoti sufera de boala Basedow, iar celalalt de tiroidita Hashimoto.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii