Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sindromul hiperhidropexic (Sindromul lui Parhon)

Afectiune rara a sistemului hipotalamo-neurohipofizar, ce are la baza hiperproductia de vasopresina. Este intalnit mai des la femei.

Sindromul hiperhidropexic a fost descris pentru prima oara de catre Constatantin Parhon in anul 1933.

Etiologie

Cauzele aparitiei afectiunii nu sunt cunoscute. Sunt incriminate traumele fizice si psihice si infectiile de la nivelul hipotalamusului. De asemenea, un anumit rol li se acorda factorilor autoimuni si genetici.

Patogeneza

Ca urmare a tulburarilor functiei hipotalamusului, si anume a nucleilor paraventriculari, are loc cresterea secretiei de vasopresina - principalul reglator al presiunii osmotice.

Vasopresina scade diureza si contribuie la retinerea lichidelor in organism.

La evolutia bolii participa de asemenea si alte mecanisme endocrine de reglare a metabolismului hidric, printre care hiperproductia de aldosteron.

Semne si simptome

Sindromul cel mai caracteristic si principal al sindromului il reprezinta oliguria. Diureza variaza intre 200 si 500 ml, iar densitatea urinii este mare (1020-1040).

Retinerea apei in organism duce la aparitia periodica a edemelor, la cresterea masei corporale si la aparitia simptomelor intoxicatiei cu apa (slabiciune generala, adinamie, oboseala crescuta, dureri de cap, insomnie).

Chiar si administrarea de cantitati mici de lichide provoaca cresterea masei corporale, edeme, si inrautatirea starii de sanatate. Transpiratia aproape nu se observa, iar pielea este uscata si pala.

Frecvent se constata hipofunctia glandelor tiroida si sexual (la femei - amenoree, la barbate - impotenta).

Un simptom fecvent al afectiunii il constituie ingustarea arterelor retinei, ce este asigurata de actiunea vasopresinei asupra acestora.

La analizele serologice se observa cresterea nivelului de sodium, clor, lipide, cholesterol. In urina, se intalnesc cantitati mari de aldosteron si vasopresina.

Tratament

Se recomanda o dieta limitata in sare si bogata in fructe si legume.

Cu scopul de reduce productia de vasopresina, se recomanda administrarea de corticosteroizi, oxitocina. De asemenea, sistematic, se administreaza substante diuretice (ex. furosemid).

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii