Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sindromul adiposogenital (Sindromul Babinski-Frolich, distrofia adiposogenitala)

Sindromul adiposogenital reprezinta o forma de obezitate de tip hipotalamic ce se intalneste la copii prescolari si la adolescenti.

Afectiunea apare atat la baieti cat si la fete, insa afecteaza cu precadere sexul masculin.

Etiologie

La baza stau procesele inflamatorii si tumorale ale hipotalamusului. Dintre procesele inflamatorii acute, cel mai des se remarca infectia virala (gripa, scarlatina), iar dintre cele cronice - tuberculoza.

Patogeneza

In afara de afectarea nucleilor ventromediali, ce regleaza apetitul, in distrofia adiposogenitala sunt implicate si regiunile mediobazale ale hipotalamusului, raspunzatoare de secretia hormonilor gonadotropi.

De aceea, odata cu obezitatea la bolnavi se dezvolta hipoplazia si atrofia organelor sexuale si nedezvoltarea caracterelor sexuale secundare.

Este posibila hipofunctia glandei tiroide si insuficienta suprarenalelor.

Patomorfologie

In functie de locul afectarii, se observa schimbari la nivelul hipofizei sau hipotalamusului, sub forma de distructii, inflamatii sau tromboembolii.

In cazul afectarii tumorale a hipofizei se pot detecta adenoame cromofoabe, chisturi, glioame, gliosarcoame.

Semne si simptome

Obezitatea se caracterizeaza prin depunerea proportional a grasimii, cu predominanta in zona abdomenului, bazinului, soldurilor, pieptului si fetei. Fata are forma rotunda, fara eruptii si hipervolemie. Membrele sunt relativ subtiri.

La baieti, se observa frecvent pseudoginecomastia - depunerea de grasime la nivelul pieptului.

Pielea este subtire si fina, fiind vizibile capilarele.

Caracterele sexuale primare si secundare intarzie in dezvoltare. La baieti, testiculele, scrotul si penisul au dimensiunile mici, uneori fiind prezent criptorhidismul. Fetele arata mai in varsta. Labiile mici, uterul si ovarele sunt nedezvoltate. Menstruatia intarzie sa apara.

De asemenea este caracteristica afectarea tesuturilor conjunctiv si osos - sunt prezente platipodia si mobilitatea patologica a articulatiilor.

Schimbarile starii neurologice corespund proceselor inflamatorii sau tumorale. De obicei, dezvoltarea mentala la copii corespunde varstei.

Uneori, pot sa apara simptome ale diabetului insipid.

Nu exista modificari patologice la nivelul organelor interne. Cu timpul (ani) pot sa apara dispnee (cauzata de schimbari ale muschiului cardiac), fenomene dispeptice, dischinezia cailor biliare, durere la nivelul ficatului.

Tratament

Tratamentul se efectueaza in functie de cauza. In cazul unei tumori, se recomanda inlaturarea acesteia prin interventie chirurgicala si radioterapie. Iar, in cazul infectiilor, se recurge la terapia antiinflamtorie.

O componenta obligatorie a tratamentului o reprezinta dieta echilibrata, saraca in calorii, administrarea de substante anorexigene si diuretice, si, de asemenea, terapia hormonala.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii