Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Sindromul Sheehan

Sindromul Sheehan, cunoscut si sub denumirea de hipopituitarism postpartum, se caracterizeaza prin insuficenta functiei adenohipofizei si partial, a glandelor tiroida, suprarenale, si sexuale.

Etiologie

Cea mai frecventa cauza a afectiunii este necroza adenohipofizei ce apare ca rezultat al complicatiilor de la nastere - hemoragii abundente ce apar din cauza sepsisului postpartum.

Patogeneza

Hemoragiile abundente si colapsul duc la tulburarea circulatiei portale cu necroza succesiva a tesutului hipofizar.

Semne si simptome

In primele zile dupa nastere apar: slabiciune brusca, anorexie, greata, varsaturi, hipertermie, sincope. In continuare, adinamia progreseaza, iar sincopele apar mai des. De asemenea, apar tulburarea metabolismului, simptome ale insuficientei suprarenalelor si a glandei tiroide.

Obiectiv, se observa scadere ponderala, uscarea si paloarea pielii, predispunere la edeme, zone de depigmentare a pielii, fragilitatea si caderea parului, inclusiv de la nivelul axilei si zonei pubiene. Glandele mamare se atrofiaza. Are loc scaderea functiilor sexuale.

In unele cazuri, in prim plan se manifesta simptomatologia hipotiroidimului, iar in altele - insuficientei corticosuprarenaliane.

Se observa, de asemenea, o predispunere la crize hipoglicemice care pot duce pana la come hipoglicemice.

Rar, afectiunea se manifesta peste cateva saptamani de la nastere, sub influenta unor factori stresanti.

La examenele de laborator se evidentiaza anemie hipocroma, leucopenie, hipoglicemie, hiponatriemie, poliurie. Analizele hormonale arata o scadere a nivelului de hormoni tropi hipofizari din sange.

Tratament

Tratamentul consta in hormonoterapie. Ca medicamente se recomanda:

  • Corticosteroizi. Aceste medicamente, precum hidrocortizonul sau prednisonul, inlocuiesc hormonii corticosuprarenalieni care nu sunt produsi in cantitati suficiente.
  • Estrogeni. Se administreaza estrogen combinat cu progesteron, iar in cazul femeilor carora li s-a inlaturat uterul, se administreaza estrogen simplu.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii