Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Nanismul hipofizar

Semne si simptome

Stoparea cresterii si dezvoltarii devine evidenta la varsta de 2-5 ani.

Copii cu nanism hipofizar prezinta de regula o statura cu 20-25% mai mica decat statura medie obisnuita varsta. Cu toate acestea, constitutia corpului ramane proportionala pe parcursul intregii vieti.

Copii prezinta pielea si delicata, insa cu timpul aceasta devine pala, ridata, cu aspect galbui.

Din cauza structurii infantile a larigelui, vocea la adulti se pastreaza pitigaiata si subtire.

Sistemul muscular este slab dezvoltat, forta musculara fiind redusa datorita scaderii efectului anabolic al somatropinei si hormonilor androgeni.

Parul de pe cap este subtire si rar, iar in unele zone lipseste.

Tesutul subcutanat este de asemenea slab dezvoltat, rar se intalnesc depuneri de grasimi in exces la nivelul coapselor, abdomenului sau in regiunea glandelor mamare.

Inteligenta de obicei nu este afectata, insa se observa o epuizare fizica si mentala rapida.

Organele sexuale nu sunt suficient dezvoltate. Femeile prezinta uterul si vaginul de dimensiuni reduse, glandele mamare fiind de asemenea slab dezvoltate. Se observa amenoreea. La barbati testiculele nu sunt coborate in scrot, iar penisul si scrotul au dimensiuni infantile.

Pacientii nu pot avea o viata sexuala, reproducerea fiind foarte rara, aceasta avand loc doar in cazul deficitului izolat de somatotropina.

Oasele sunt scurte, iar craniul are dimensiuni mici.

Se observa o asurzire a zgomotelor inimii, zgomot sistolic, bradicardie si hipotensiune. Dimensiunile organelor interne sunt mici, iar osificarea cartilajelor epifizare are loc tarziu.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii