Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Hiperparatiroidismul

Semne si simptome

Hiperparatiroidimul debuteaza lent si este greu de observat. Primele semne constau din: slabiciune musculara, oboseala execesiva, polidipsie, scadere ponderala, caderea dintilor sanatosi, aparitia chisturilor in oasele faciale ale craniului.

Simptomele de baza ale hiperparatiroidismului sunt reprezentate de hipercalciemie, schimbari la nivelul oaselor si organelor interne, in special rinichi.

Hipercalciemia se manifesta prin anorexie, slabiciune generala, scadere ponderala, dureri musculare, poliurie, polidipsie, greata, varsaturi, constipatie, bradicardie, hipertensiune arteriala.

Hipercalciemia pronuntata poate duce la varsaturi intense, deshidratare, hiporeflexie, pierderea cunostintei, coma. Aceasta stare se evalueaza ca o criza hipercalcemica, se intalneste in 15-20% din cazuri si poarta caracter reversibil.

O parte semnificativa a simptomatologiei generale este reprezentata de decalcifiere, resorbtie osoasa, osteoporoza si prezenta formatiunilor chistice. De asemenea, se observa modificari ale configuratiei craniului, cutiei toracice, curbarea coloanei vertebrale, pseudoartroza.

Este caracteristic mersul lent, leganat, atrofia musculara.

La palpare muschii sunt moi (lipsiti de elasticitate), atrofiati; are loc depunerea calciului la nivelul lor. Adenomul glandei patotide nu este palpabil.

In evolutia grava a bolii, fracturile osoase sunt posibile si in pat, la miscari neinsemnate. La copii forma osoasa a hiperparatiroidismului se intalneste mai frecvent decat la adulti.

Din partea sistemului cardiovascular se observa bradicardie, zgomote cardiace surde, hipertensiune arteriala, scurtarea intervalului QT la EKG. In vase, uneori, se determina depuneri semnificative de calciu, datorita carora vasele se observa bine la examenul radiologic.

Tulburarea functiei tubului digestiv se manifesta prin formarea ulcerelor gastrice si duodenale, cu frecvente acutizari, perforatii, hemoragii, cresterea secretiei gastrice. Frecvent, se intalnesc semne ale pancreatitei, colecistitei, hepatitei, litiazei renale.

Afectarea renala deopotriva cu modificarile osoase, se observa practic la toti pacientii cu hipertiroidism. Acestea se manifesta prin colici renale periodice, poliurie, nicturie, hipo si izostenurie, azotemie, proteinurie, cilindrurie, uneori, hidronefroza, pielita sau pielonefrita. La examenul radiologic, se descopera urolitiaza cu aspect de calculi coraliformi uni sau bilaterali, care pot fi localizati in bazinet, uretere, vezica urinara.

Schimbarile activitatii neuropsihice se caracterizeaza prin hiporeflexie, slabiciune generala, depresie, scaderea memoriei, uneori excitabilitate, halucinatii.

In forma grava a hiperparatiroidismului cu evolutie cronica sunt posibile agravari, inclusiv pana la aparitia crizei paratiroidiene. Clinic, criza se manifesta prin accentuarea slabiciunii generale, adinamie, durere acuta in stomac, voma continua, oliguie, anurie, cresterea temperaturii corporale. In sange se mareste semnificativ cantitatea de calciu. Criza parotidiana poate duce la coma sau chiar deces.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii