Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Cancerul de glanda suprarenala

Generalitati

Cancerul de glanda suprarenala este un tip de cancer rar ce afecteaza tesutul endocrin al glandelor suprarenale. Se caracterizeaza prin producerea excesiva de hormoni suprarenalieni.

Glandele suprarenale sunt glande endocrine pereche situate in partea superioara a rinichilor. Ele sunt alcatuite din doua zone principale, corticala si medulara. Principalul hormon secretat de corticala suprarenalei este cortizolul, iar in cazul medularei - adrenalina.

In cazul tumorilor localizate la nivelul glandelor suprarenale, acestea secreta cantitati crescute de cortizol si/sau adrenalina.

Cel mai intalnit tip de cancer al glandei suprarenale are origine in corticala, si se numeste carcinom adrenocortical. El poate provoca hipertensiune arteriala, crestere in greutate, exces de par pe corp, fragilitate osoasa si diabet.

Cancerul localizat in portiunea medulara este foarte rar si se numeste feocromocitom. El afecteaza in special persoanele cu varsta cuprinsa intre 30-40 ani, si poate determina hipertensiune arteriala, cefalee, palpitatii, si transpiratii excesive.

Un al treilea tip de cancer al suprerenalei este neuroblastomul. Tumoarea se dezvolta in medulara suprarenaliana si are de regula originea in celule nervoase nedezvoltate. Simptomele intalnite cuprind durere abdominala si durere osoasa. Neuroblastomul afecteaza mai ales sugarii si copii.

Cancerul de glanda suprarenala afecteaza 1-2 persoane dintr-un milion.

Nu se cunosc cauzele aparitiei cancerului de glanda suprarenala. Unele cazuri au fost asociate cu bolile ereditare.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii