Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Boala Cushing

Semne si simptome

Simptomele principale ale bolii Cushing includ slabiciune generala, crestere progresiva in greutate, obezitate, aparitia vergeturilor la nivelul abdomenului, hipertricoza, tulburarea functiei sexuale, dureri de spate si ale membrelor.

Obezitatea se caracterizeaza prin depunerea grasimii in special la nivelul fetei, gatului, jumatatii superioare a trunchiului, abdomenului, membrele fiind subtiri.

Fata este rotunda, in forma de "luna plina", uneori cu nuanta cianotica. Pielea este uscata, subtire, atrofica, la unii bolnavi descuamata. Vergeturile stacojii sunt evidente pe pielea abdomenului, umerilor, glandelor mamare, pe suprafata interna a coapselor. Aceste benzi pot atinge lungimea de 8-10 cm si latimea de 2-3 cm. Nuanta lor se schimba in functie de stadiul afectiunii.

Sunt prezente numeroase eruptii cutanate, de tipul acnee, echimoze, mici hemoragii subcutanate, petesii. La femei, se observa o crestere abundenta a parului pe fata si trunchi, in timp ce parul de pe cap cade.

La unii bolnavi apare hiperpigmentarea pielii produsa de secretia crescuta nu doar a corticotropinei ci si a melanotropinei. Cresterea parului la femei si eruptiile cutanate de tipul acneei apar datorita hiperproductiei hormonilor androgeni in cortexul suprarenalelor.

In 50-80% din cazuri apare osteoporoza, afectand in special regiunile toracica si lombara a coloanei vertebrale, oasele craniului si bazinului. Clinic, aceasta se manifesta prin durere osoasa, la unii bolnavii dezvoltandu-se cifoza regiunii toracice a coloanei vertebrale, fracturi patologice ale coastelor, fracturi prin compresiune a vertebrelor.

La copii prescolari si adolescenti, ce sufera de boala Cushing, se observa o intarziere evidenta a cresterii. Cauza acestei intarzieri o reprezinta efectele catabolice ale excesului de glicocorticoizi asupra metabolismului proteic din tesutul osos. Ulterior, are loc afectarea structurii proteice a oaselor, scade activitatea osteoblastilor, cresc pierderile de calciu si fosfor, apare demineralizarea osoasa. Procesul este agravat de reducerea absorbtiei intestinale de calciu si fosfor.

Un alt efect al actiunii catabolice a excesului de hormoni este atrofia musculara a membrelor, in special la nivelul regiunilor distale. Aceasta produce slabiciune musculara si subtierea membrelor.

In cadrul bolii Cushing este afectat semnificativ sistemul circulator. Hipertensiunea arteriala, ce reprezinta unul dintre simptomele de baza ale afectiunii, se caracterizeaza prin persistenta, valoare crescuta a presiunii maxime si celei minime, si contribuie la dezvoltarea complicatiilor specifice bolii hipertensive: tulburarea circulatiei craniene, retinopatie hipertensiva, nefroscleroza, etc.

In multe cazuri, are loc tulburarea functiei renale. La investigatiile de laborator, frecvent se identifica proteinurie, cresterea numarului elementelor figurate ale sangelui prezente in urina, cilindrurie. La biopsia renala se descopera modificari de tipul glomerulonefritei.

Modificarile renale sunt determinate de hipertensiunea arteriala prelungita. In final, se dezvolta nefroscleroza cu insuficienta functiei renale (nicturi, poliurie, hipoizostenurie, azotemie). Frecvent se intalnesc calculi renali.

De asemenea, este afectata semnificativ functia glandelor sexuale. La femei, are loc tulburarea ciclului menstrual de tipul oligomenoreei, o data cu evolutia bolii instalandu-se amenoreea. De regula, se instaleaza sterilitatea. In 75% din cazuri apare virilizarea (masculinizarea).

La barbati, se observa fenomene de demasculinizare: reducerea in dimensiuni a testiculelor si penisului, scaderea libidoului si potentei, caderea parului de pe corp. In testicule apar procese atrofice.

Functia insulelor Langerhans pancreatice este afectata la mai mult de jumatate din pacienti. In 60-80% din cazuri apare intoleranta la carbohidrati, iar in15-25% din cazuri - diabetul zaharat.

Functia altor glande endocrine nu este afectata semnificativ.

Tulburarea functiei sistemului nervos se intalneste in majoritatea cazurilor. Apare iritabilitatea, agresivitatea, este afectata memoria, se dezvolta depresia, uneori stari reactive si psihoza. Gradul acestor afectari este diferit: de la sindrom neurastenic, la debutul bolii, pana la stari paranoide, dezorientare si afectari semnificative ale memoriei, o data cu evolutia bolii. Un sinmptom frecvent al afectiunii este durerea de cap.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii