Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Boala Addison

Generalitati

Boala Addison este o afectiune caracterizata prin tulburarea functionalitatii portiunii corticale a glandelor suprarenale. Ea cauzeaza secretia scazuta a doi hormoni foarte importanti pentru organism: cortizol si aldosteron.

Glandele suprarenale sunt glande pereche localizate in partea superioara a rinichilor. Portiunea externa a glandei se numeste corticala suprarenalei, iar cea interna - medulara suprarenalei. Ambele portiuni produc tipuri diferite de hormoni.

Cortizolul, hormon important secretat de catre corticala glandelor suprarenale, este implicat in reglarea functiei multor organe si tesuturi din organism, si este considerat a fi unul dintre putinii hormoni absolut necesari vietii. Acesta are rol in:

  • procesul complex de descompunere si utilizare a substantelor nutritive, precum carbohidrati, grasimi si proteine
  • functionarea normala a sistemului circulator si a inimii
  • buna functionare a muschilor
  • functionarea adecvata a rinichilor
  • producerea de celule sanguine
  • procesele implicate in mentinerea scheletului
  • functionarea corespunzatoare a creierului si nervilor
  • raspunsuri imune normale

Aldosteronul, produs de asemenea de portiunea corticala a suprarenalei, joaca un rol important in mentinerea echilibrului normal al apei si sarurilor in organism. Cand acest echilibru este tulburat, volumul de sange circulant se reduce dramatic, fiind acompaniat de scaderea tensiunii arteriale.

Boala Addison este numita si insuficienta adrenocorticala primara. In alte cuvinte, un anumit proces interfera direct cu abilitatea corticalei suprarenalei de a produce hormoni. Atat nivelul de cortizol, cat si cel de aldosteron scade, si numeroase functii ale organismului sunt tulburate.

Boala Addison se intalneste la aproximativ 4 din 100000 de persoane, si afecteaza in mod egal barbatii si femeile de toate varstele.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii