Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Adenomul toxic tiroidian (Boala Plummer)

Tumora benigna de tesut tiroidian caracterizata prin formarea unei formatiuni nodulare la nivelul glandei tiroide, ce determina producerea excesiva de hormoni tiroidieni.

Afecteaza mai des persoanele in varsta, in special femeile.

Cauzele aparitiei adenomului toxic tiroidian sunt necunoscute.

Semne si simptome

Tabloul clinic este dominat de manifestarile cardiovasculare si de simptomatologia intense a hipertiroidismului.

Pacientii se plang de iritabilitate, scadere in greutate, palpitatii, transpiratii excesive. De asemenea, se observa tulburarea ritmului cardiac care poate varia de la o tahicardie moderata pana la fibrilatie atriala.

Simptomele oculare in cadrul adenomului toxic tiroidian lipsesc.

Diagnosticul se bazeaza pe efectuarea gamagrafiei tiroidiene.

Evolutie

Adenomul toxic tiroidian poate evolua spre tirotoxicoza, instalata brusc sau treptat (rar). Rar, afectiunea poate evolua spre degenerare chistica, care se vindeca spontan.

Tratament

Modalitatile de tratament includ: tratament medicamentos, tratament chirurgical si tratament cu radioiod.

Tratamentul medicamentos consta in administrare de preparate, precum carbimazol, metimazol, metiltiouracil, etc.

Tratamentul chirurgical are ca scop obtinerea normotiroidei prin enucleerea adenomului toxic. Postoperator se continua tratamentul cu tiroxina.

Tratamentul cu iod radioactiv se bazeaza pe urmatorul principiu: liza tesutului tiroidian functional ce capteaza radioiodul proportional cu intensitatea hormonosintezei tiroidiene. Captarea iodului se face exclusiv in tesutul autonom.

Dieta pacientilor trebuie suplimentata cu proteine, glucide, vitamine si saruri minerale. De asemenea, se recomanda evitarea condimentelor, excitantelor neuropsihice (alcool, nicotina, cofeina) si a iodului ingerat alimentar (sare iodata, alimente de origine marina, nuci verzi) sau medicamentos.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii