Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Adenomul tiroidian

Adenomul tiroidian este o tumoare benigna a glandei tiroide.

Nu se cunosc cauzele aparitiei adenomului, dar un anumit rol i se atribuie hiperproductiei de tireotropina si afectarii inervatiei simpatice regionale.

Patomorfologie

Dupa structura histologica se deosebesc: adenom macrofolicular, adenom microfolicular si adenom trabecular.

Cel mai des se intalneste adenomul macrofolicular. Acesta prezinta o structura chistica si este alcatuit din foliculi mari, ce contin o cantitate semnificativa de coloid.

Adenomul microfolicular este acoperit de o capsula fibroasa si contine o cantitate mica de coloid.

Adenomul trabecular este alcatuit din cordoane epiteliale trabeculare.

Semne si simptome

Simptomele caracteristice ale adenomului tiroidian includ senzatia de presiune in regiunea gatului, disfagia si dispneea.

La palpare se observa o formatiune dura, elastica si mobila, neaderenta la tesuturile din jur.

In cazul unei evolutii indelungate, adenomul se poate calcifica si osifica. Sunt posibile diverse complicatii, precum hemoragii la nivelul adenomului, infectia hematomului intranodular, dezvoltarea gusei nodulare toxice si aparitia malignizarii.

Diagnostic

De cele mai multe ori, adenomul tiroidian este descoperit intamplator sau la un control profilactic. Este necesara determinarea duratei de evolutie a bolii, viteza de crestere si mobilitatea adenomului.

Pentru diagnosticarea adenomului tiroidian se efectueaza teste serologice, scanare, ultrasonografie, examen radiologic, biopsie.

Adenomul se descopera cu ajutorul scanarii. Examenul radiologic indica calcifierea adenomului, deplasarea traheei sau a esofagului.

Prin diagnosticarea ultrasonografica se determina caracterul nodulului. In cazul suspiciunii unei malignizari se recomanda efectuarea biopsiei prin punctie.

Tratament

Metoda de baza a tratamentului, in cazul adenomului tiroidian, este cea chirurgicala.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii