Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Acromegalia

Semne si simptome

Cel mai frecvent pacientii se plang de dureri de cap, dureri la nivelul mainilor si la nivelul articulatiilor extremitatilor, schimbari ale aspectului exterior. O data cu evolutia bolii apare slabiciunea musculara si epuizare accentuata.

Durerea de cap, la inceput episodica, treptat se intensifica, fiind localizata in principal in zona frontala, temporala si occipitala. Ea este produsa, se pare, de cresterea presiunii intracraniene sau de presiunea tumorii asupra diafragmului seii turcesti. Durerea de cap se poate asocia cu ameteala, zgomote in urechi, tulburari ale vederii. Simptomele oculare sunt provocate de presiunea tumorii asupra tesuturilor inconjuratoare si paralizia nervului oculomotor.

In stadiile timpurii ale bolii se intanesc, de asemenea, tulburarea ciclului menstrual (amenoree) la femei, si scaderea potentei sexuale la barbati.

Analiza atenta a pacientului cu acromegalie permite diagnosticarea bolii "de la distanta". Atrage atentia asupra sa craniul neproportional de mare. Madibula este marita si proeminenta (prognatism), spatiile interdentare se distanteaza, limba este mare, ingrosata, cu amprente ale dintilor pe marginile sale. Ochii sunt dispusi profund in orbite din cauza regiunii supraorbitale proeminente.

Vocea, din cauza ingrosarii ligamentelor vocale si cartilajelor laringelui, devine groasa. Pielea este de asemenea ingroasata, formand pliuri. Se observa cresterea progresiva a parului, la femei apare hipertricoza - creste parul pe fata si corp. O data cu evolutia bolii parul de pe cap incepe sa cada.

Hipertrofia musculara, ce se intalneste la debutul bolii, o data cu evolutia, se transforma in atrofie si slabiciune.

Sunt tipice modificarile radiologice ale oaselor. In afara de proliferarea oaselor craniului, in multe cazuri se observa marirea si largirea seii turcesti, subtierea peretelui sau posterior, uneori distrugerea sa completa. In cazul unei tumori mari se poate distruge sinusul sfenoidal.

Oasele boltii craniene si osul occipital sunt ingrosate (hiperostoza). Cutia toracica este marita, spatiile intercostale se distanteaza, iar coastele sunt si ele ingrosate. Ca rezultat al deformarii coloanei vertebrale se dezvolta cifoza, scolioza.

Oasele membrelor, in special cele ale mainilor si picioarelor, sunt ingrosate, dimensiunile lor tranversale fiind marite. Frecvent se intalneste platipodia. Pe marginile vertebrelor si falangelor apar spine osoase.

Articulatiile sunt deformate, ingrosate, la miscare fiind dureroase. Mobilitatea patologica a articulatiilor poate fi un semn de diagnostic timpuriu al acromegaliei. O data cu evolutia bolii mobilitatea articulatiilor se limiteaza.

Inima se mareste pe seama proliferarii tesutului conjunctiv si hipertrofiei fibrelor musculare. Precum dovedesc si investigatiile ecocardiografice, peretii ventriculelor si atriilor, septul si hilul aortei sunt ingrosati. Cu timpul se dezvolta distrofia miocardica, semne ale insuficientei cardiace. La EKG apar semne ale afectarii conductabilitatii intraventriculare: marirea complexului QRS, reducerea intervalului ST.

Datorita maririi si limitarii mobilitatii cutiei toracice apare predispozitia la afectiuni, precum bronhopneumonia si tuberculoza.

Ficatul frecvent este marit, ca urmare a mai multor cauze: splanhnomegalie, insuficienta cardiaca, etc. Se maresc, de asemenea, splina, rinichii, tubul digestiv.

In 20-25% din cazuri este posibila aparitia diabetului zaharat. Acesta apare datorita actiunii antiinsulinice a somatotropinei.

In faza initiala a bolii, datorita cresterii secretiei hormonilor tropi ai hipofizei, se dezvolta hiperplazia glandelor tiroida si paratiroide. Clinic, aceasta se manifesta prin simptome ale tireotoxicozei, cresterea excretiei hormonilor suprarenalieni, intensificarea functiei glandelor sexuale. Hiperplazia glandei tiroide, ce apre sub actiunea somatotropinei, duce la dezvoltarea gusei nodulare sau gusei toxice (boala Basedow).

Oftalmologic, acromegalia poate determina limitarea campului vizual, hemianopsie bitemporala sau glaucom. De asemenea, se pot intalni: tulburarea auzului, mirosului, si a functiei sistemului nervos central.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii