Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Xantelasma

Xantelasma reprezinta un ansamblu de depozite galbui de grasimi si colesterol bine delimitate, ce apar subcutanat pe sau in jurul pleoapelor. Sunt asimptomatice. In marea majoritate a cazurilor, xantelasma apare la ambii ochii.

Depozitele adipoase sunt superficiale si nu patrund prea adanc in derm. Grasimea care alcatuieste xantelasma rezida intre partea superficiala a dermului si epiderma, in acelasi mod ca si negii. Prin urmare, succesul tratamentului si indepartarea fara urme de cicatrici sunt fezabile.

Cel mai frecvent afectate sunt femeile aflate la menopauza. O incidenta mai mare a fost observata la pacientii cu diabet zaharat, cu nivele crescute de lipoproteine plasmatice sau afectiuni ale cailor biliare.

Cauzele xantelasmei nu sunt pe deplin cunoscute. Aceste cresteri pe ochi sunt uneori asociate cu un nivel ridicat al colesterolului si trigliceridelor, dar poate sa apara de multe ori si in absenta problemelor cu colesterolul.

Desi xantelasma este inofensiva si aproape niciodata nu interfera cu functia pleoapelor, din motive estetice majoritatea pacientilor prefera sa o elimini. Depozitele pot fi indepartate chirurgical, cu laserul sau prin crioterape. Incidenta de recurenta este mare.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii