Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Verucile vulgare (negii)

Verucile vulgare sunt dermatoze infectioase cauzate de virusi din grupul Papova.

Ele apar in special la copii scolari, dar uneori se observa si la adulti. Se transmit direct prin hetero sau autoinoculare.

Nu confera imunitate si nu degenereaza (nu se agraveaza).

Semne si simptome

Verugile vulgare se prezinta ca proeminente rotunde si/sau ovale, de consistenta dura, cu suprafata acoperita de scuame si brazdata de santuri cenusii. Ele au dimensiuni variate, de la cativa mm la 1-2 cm.

Leziunile apar de obicei pe fata dorsala a mainilor si picioarelor, pe degete, gambe, genunchi etc. Rareori se dezvolta la nivelul capului.

Verucile vulgare nu prezinta manifestari subiective, cu exceptia celor care apar in jurul unghiilor, care conduc la ragade dureroase.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza aspectului leziunilor, corelat eventual cu istoricul medical al pacientului si datele obtinute prin anamneza.

Examenul histiologic este rareori necesar, iar cel virusologic doar in mod exceptional.

Tratament

Ca tratament general s-a incercat o medicatie cu efect placebo (Longhin), cu metionina timp de 3-4 saptamani, iar in forme extensive, la pacientii cu imunitate scazuta, cu retinoizi aromatici (Tigason si Roaccutan) si imunostimulare.

Terapia locala consta in crioterapie cu azot lichid sau electrocoagulare sau Laser. Se recomanda distrugerea tuturor verugilor intr-o singura sedinta, daca este posibil.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii