Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sindromul Gougerot-Sjogren

Sindromul Gougerot-Sjogren este o afectiune autoimuna, intalnita mai frecvent la femei.

Boala se caracterizeaza printr-o inflamatie cronica a glandelor salivare si lacrimale, care duce la o scadere a secretiei lor exocrine.

Semne si simptome

Printre principalele manifestari specifice sindromului se numara:

  • xerostomie (uscaciunea gurii), cu mucoasa bucala si limba uscata, buze de asemenea uscate si fisurate; glandele parotide sunt marite de volum. Saliva este initial vascoasa, apoi dispare, instalandu-se xerostomia. Uneori bolnavul semnaleaza lipsa de perceptie a gustului alimentelor.
  • xeroftalmie (uscaciunea conjunctivei si corneei), cu senzatie de usturime si corp strain in ochi la nivelul ochilor. Bolnavii clipesc des, au tulburari de vedere si plang fara lacrimi. Glandele lacrimale sunt marite de volum.
  • xerorinie (uscaciunea mucoasei nazale)
  • uscaciunea mucoasei vulvare si anale
  • uscaciunea mucoasei respiratorii (mai rar)
  • xerodermie (piele uscata), cu scaderea secretiei sudorale

Alte manifestari ale bolii pot cuprinde: sindrom Raynaud, alopecie, manifestari articulare, tegumentele sunt iritabile, adenopatii latero-cervicale, hepatosplenomegalie etc.

Tratament

Tratamentul local combate uscaciunea mucoaselor. Se fac instilatii conjunctivale cu pilocarpina 1-2% de 3 ori pe zi, pentru stimularea secretiei lacrimale, sau cu metilceluloza 0,5%, care produce lacrimare artificiala. Se umecteaza periodic mucoasa bucala si se asigura igiena riguroasa a cavitatilor naturale.

Tratamentul general consta, in principal, in corticoterapie sistemica.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii