Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Scrofuloderma (goma tuberculoasa)

Scrofuloderrna este o forma de tuberculoza cutanata tipica, care afecteaza tesutul celular subcutanat, leziunea elementara fiind goma.

Boala are o evolutie subacuta, si intereseaza mai ales copiii, adolescentii sau varstnicii.

Semne si simptome

Leziunile trec prin 4 stadii evolutive, caracteristice gomelor:

  • stadiul de cruditate, cand se constituie goma, ca o nodozitate subcutanata dura, cu diametrul de circa 1 cm, mobila, nedureroasa;
  • stadiul de ramolitie, cand leziunea creste in dimensiuni pana la 2-3 cm, adera la epidermul de acoperire, care capata o culoare rosie-violacee, devine fluctuenta si se ramoleste;
  • stadiul de ulceratie, cand din centrul leziunii se scurge o secretie galben-grunjoasa, dupa care se elimina tot continutul gomei, rezultand o ulceratie neregulata, cu margini violacei si fund anfractuos, murdar.

De regula, leziunile sunt multiple si se pot uni. Localizarea de predilectie este in regiunile submandibulare, parotidiene, supraclaviculare, presternala, axilare, zone bogate in vase si ganglioni limfatici.

Tratament

Tratamentul medicamentos general este primordial si consta in utilizarea chimioterapicelor si antibioticelor antituberculoase. Acestea au fost clasificate in:

  • antituberculoase esentiale: Izoniazida, Rifampicina si Etambutolul;
  • antituberculoase de rezerva: Pirozinamida, Etionamida, Streptomicina, Kanamicina, Viomicina, Cicloserina, PAS.

Durata tratamentului este de cel putin 6 luni, iar la imunosupresati de cel putin 1 an. Pe parcursul tratamentului trebuie tinut cont si de reactiile adverse ale medicamentelor folosite, fiind necesar controlul periodic al functiilor hepatice, renale, medulare si nervoase.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii