Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Psoriazisul vulgar

Psoriazisul vulgar este o afectiune dermatologica caracterizata prin leziuni eritemato-scuamoase bine delimitate (zone cutanate rosietice si acoperite de scuame).

Eritemul (roseata) este de obicei intens si mascat de depozitul scuamos. Scuamele sunt de talie mare si groase, sunt de culoare alb-sidefie.

Localizarile de electie se situeaza la nivelul fetelor de extensie ale genunchilor, coatelor, mainilor si regiunii lombosacrate (salelor). Psoriazisul vulgar se poate localiza si la nivelul palmelor si plantelor. Fata, de regula, este evitata.

Psoriazisul vulgar evolueaza in puseuri, avand in general caracter sezonier (recaderile se remarca in anotimpul rece, in timp ce soarele are efect favorabil asupra leziunilor). Intre puseuri bolnavii au pielea normala sau, uneori, persista mici pete reziduale.

Din punct de vedere subiectiv, in psoriazisul vulgar eruptia este nepruriginoasa (nu provoaca mancarime).

Tratament

In psoriazisul vulgar, cel mai adesea este suficient numai tratamentul local, care consta in indepartarea scuamelor cu o substanta keratolitica (acid salicilic 3-5%, rezorcina 2-3%, uree 5-10%, acetat de vitamina A 0,3%) si apoi albirea leziunilor prin aplicare de substante reductoare, clasic utilizandu-se cignolinul, in concentratii progresiv crescande, de la 0,1 % pana la 1-3%.

Ca alternativa, se pot utiliza gudroanele (coaltar), sarurile de mercur (calomel, precipitatul alb de mercur), opxantii (eozina) sau dermatocorticoizii (Diprosalic, Elocom, Dermovate, Cutivate, Advantan, Locasalene, Locacorten tar etc.), cu precautiile recomandate in cursul unui terapii cortizonice.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii