Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Lupusul vulgar tuberculos

Semne si simptome

Leziunea elementara este tuberculul sau nodulul tuberculos, numit si lupom. Se prezinta ca formatiuni rotunde sau ovalare milimetrice (3-4 mm diametru), de culoare rosie-maronie si de consistenta moale.

Leziunea este localizata in dermul profund si devine mai vizibila la presiune.

Tuberculii pot fi izolati, dar cel mai adesea au tendinta la grupare in placi, unice sau multiple, acoperite de scuame fine sau lamelare si cu tendinta la extensie periferica.

Evolutia nodulilor tuberculosi este cronica, ei persistand timp indelungat, se inmultesc si, cel mai firecvent, ulcereaza.

In functie de evolutie si localizare s-au descris urmatoarele forme clinice de lupus vulgar tuberculos:

  • lupusul tuberculos plan, neulcerat - consta intr-un placard alcatuit din lupomi care nu proemina si se acopera de scuame. Aceasta forma clinica nu ulcereaza niciodata si este mai rezistenta la tratament.
  • lupusul tuberculos proeminent hipertrofic - consta in placarde alcatuite din lupomi care proemina la suprafata pielii si au tendinta la ulcerare.
  • lupusul tuberculos ulcerat - se refera la acele forme clinice care sunt ulcerate de la inceput, tuberculii ramolindu-se si eliminandu-se in masa, sau formele ulcerate secundar, localizate la nivelul fetei.
  • lupusul mucoaselor - poate interesa mucoasa nazala, orofaringiana sau conjunctivala si se prezinta ca mase burjonate rosietic-cenusii, care sangereaza usor si ulceratii vegetante, care au o evolutie distructiva, cu aparitia de cicatrice mutilante.
  • lupusul tuberculos diseminat - care apare dupa rujeola sau alta febra eruptiva, ca urmare a scaderii imunitatii si consta in leziuni multiple, diseminate in special pe membrele inferioare. Lupomii sunt bine individualizati si presarati pe placarde edematoase.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii