Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Gangrena streptococica

Gangrena streptococica este o inflamatie cutanata ulceroasa profunda, rara si foarte grava.

Boala este determinata de streptococ, iar dezvoltarea sa este favorizata de existenta unor afectari preexistente (arsuri, intepaturi, escoriatii, plagi traumatice sau chirurgicale etc.).

Leziunile caracteristice se localizeaza cu predilectie la nivelul membrelor inferioare.

Semne si simptome

Boala debuteaza cu un placard eritemato-edematos (zona rosietica si umflata), cald si dureros.

Acesta se necrozeaza rapid, devenind violaceu si se acopera cu bule cu continut seros, care devine sangeros. Bulele se sparg si ia nastere o escara bine delimitata, lipsita de sensibilitate, si inconjurata de un eritem neregulat.

Tesutul necrozat se elimina in 7-10 zile, dar in jur pot aparea leziuni noi, tromboflebite si leziuni metastatice.

Starea generala este deosebit de alterata, cu febra, confuzie, tensiune scazuta si, uneori, in lipsa tratamentului, instalarea comei, aparitia de embolii pulmonare, hemoragii digestive etc.

Tratament

Tratamentul trebuie instituit de urgenta, si consta din antibioterapie si un tratament de sustinere a starii generale, la care se adauga obligatoriu tratamentul chirurgical, cu debridarea leziunilor si indepartarea zonelor necrotice.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii