Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Eritemul nodos

Eritemul nodos este o afectiune caracterizata printr-o eruptie de noduli, localizata in principal pe fetele anterioare ale membrelor inferioare.

Eruptia evolueaza acut timp de 3-6 saptamani catre vindecare fara cicatrice sau atrofie.

Boala afecteaza mai frecvent copiii si adultii tineri, in special la femeile.

Semne si simptome

Eruptia este precedata, de obicei, de o infectie microbiana sau virala, insotita de febra, artralgii, cefalee, inapetenta. Medicamentele administrate pentru aceste simptome sunt deseori incorect incriminate pentru aparitia eritemului nodos.

Afectiunea debuteaza cu febra 38-39 grade Celsius.

Eruptia se caracterizeaza prin aparitia unor noduli rosii, inflamatorii, calzi, cu diametrul de cativa centimetri (2-12 cm), usor proeminenti, cu margini difuze, de consistenta pastoasa, durerosi.

Nodulii sunt in numar variat (10-15) si se localizeaza simetric pe fetele anterioare ale gambelor, genunchi, glezne si, mai rar, pe coapse, antebrate, fata si gat, unde sunt mai superficiale si mai mici.

In cateva zile nodulii isi schimba culoarea, devin violacei, apoi bruni si galben-verzui, datorita resorbtiei. Nu se ulcereaza niciodata.

Evolutie

Evolutia unei leziuni dureaza circa 2-3 saptamani, dar in acest interval mai pot aparea alti noduli noi. In cazurile mai severe remisiunea poate surveni dupa 6 saptamani.

Vindecarea se face fara sechele. Durerile la nivelul picioarelor si tumefactia gleznelor pot persista mai multe saptamani.

Evolutia este cronica, recidivanta, un nou puseu putand aparea dupa cateva saptamani de acalmie.

Tratament

Tratamentul consta in repaus la pat, cu gambele mai ridicate fata de orizontala, purtare de ciorapi elastici, indepartarea cauzei daca este cunoscuta, si tratament adjuvant: antiinflamatoare nesteroidiene (Aspirina, Indometacin), antihistaminice, corticoizi (Prednison, 1-2 saptamani) indicati numai in cazurile severe.

Se mai recomanda iodura de potasiu 400-900 mg/zi, timp de 3-4 saptamani, ce determina o ameliorare a durerii si edemului in 24-48 ore si remisie completa in 2 saptamani.

Intreruperea prematura a tratamentului poate determina recaderi.

Local se pot aplica in prima faza comprese umede cu solutii antiseptice, iar in faza de resorbtie, unguente cu dermatocorticoizi.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii